Kokosanki to lekkie kwadraty z ciasta, obtoczone w pysznej polewie czekoladowej i posypane wiórkami kokosowymi. Ten smakołyk, który każdemu smakuje, z przepisu bliskiej mi osoby.
30 g margaryny
1 jajko
200 g cukru
200 g cukru
2 łyżki miodu
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Jajka utrzeć z cukrem, margaryną i miodem. Następnie ucierając dodawać powoli mąkę, na przemian z mlekiem oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do blachy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką, piec ciasto w nagrzanym piekarniku w 180° C przez około 50 minut. Ciasto upiec dzień wcześniej, a następnie pokroić na kwadraty.
220 g margaryny
6 łyżek mleka
250 g cukru
2 łyżki kakao
olejek rumowy
wiórki kokosowe
olejek rumowy
wiórki kokosowe
Wszystkie
składniki, oprócz wiórek kokosowych wymieszać w rondelku, zagotować na
wolnym ogniu, stale mieszając. Na głęboki talerz wysypać wiórki
kokosowe. Pokrojone kawałki ciasta maczać w polewie, a następnie
obtaczać w kokosie. Odłożyć na pergamin do wystygnięcia.
aaaa jakie cudeńka
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają, a kokos to ja uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńAlicjo, dziękuję, miłego poświątecznego czasu :)
OdpowiedzUsuńPat i jest naprawdę, pozdrawiam poświątecznie :)
OdpowiedzUsuńMajana, skoro lubisz kokos, to te ciasteczka byś pokochała :) Pozdrawiam poświątecznie.
OdpowiedzUsuńwyglądają tak puszyście, jak poduszeczki :)
OdpowiedzUsuńKaś, podusia na dobry humor i smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń