Szybka propozycja na obiad to makaron w sosie serowym z kurczakiem i selerem naciowym. Sos serowy na bazie sera Camembert z dodatkiem białego wina oraz selera naciowego, a do tego zestawu podsmażone filety z kurczaka.
250 g filetów z kurczaka
3 łodygi selera naciowego
4 łyżki oliwy
250 g sera Camembert
4 łyżki oliwy
250 g sera Camembert
60 ml białego wina
100 ml śmietany
400 g makaronu
sól
400 g makaronu
sól
pieprz
Kurczaka pokroić w paski, doprawić solą i pieprzem. Selera obrać z włókien, pokroić w cienkie paski. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy i podsmażyć selera, wlać wino i dodać ser, mieszać by się rozpuścił. Wlać śmietanę i całość gotować na małym ogniu, by sos zredukował się o połowę, doprawić do smaku. Kurczaka podsmażyć na pozostałym tłuszczu aż przybierze złotą barwę. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem serowym. Makaron z sosem serowym wyłożyć na talerz, a na wierzchu poukładać podsmażone kawałki kurczaka.
Pysznie wygląda ten makaronik :)
OdpowiedzUsuńSos serowy to zdecydowanie coś dla mnie. Świetne danie :D
OdpowiedzUsuńpołączenie makaronu i kurczaka należy do moich ulubionych, choć z serem jeszcze nie próbowałam. muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńjestem wielkim fanem sosów serowych:) piszę się na porcję tego makaronu:)))
OdpowiedzUsuńWidziałam podobny przepis u Jamiego :) Wyglądał super tak jak tu :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo dziękuję i miłej niedzieli życzę :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, bardzo lubię połączenie makaronu z serem, to takie proste i smaczne :)
OdpowiedzUsuńKaś, koniecznie bo smaczne i szybkie do wykonania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, ależ bardzo proszę, ekspresem do stolicy wielkopolski :)
OdpowiedzUsuńKatie, nie widziała co prawda ale jestem ciekawa jego wersji :)
OdpowiedzUsuń