codzienność

sobota, 10 grudnia 2011

cynamonowe gwiazdki


Zimtsterne to według źródła tradycyjny niemiecki wypiek świąteczny, który składa się z ubitych białek, cukru, migdałów i cynamonu. Cynamonowe gwiazdki są lekkie i delikatnie wilgotne w środku, przyozdobione są białą glazurą bezową. Ciasto z którego są przygotowane jest dość klejące, można więc rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru lub folii. Przepis na gwiazdki pochodzi stąd, z podanych składników wychodzi 20 gwiazdek. Ciasteczka należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Gwiazdki dołączam do akcji Ciasteczkowy Adwent.


2 białka
160 g cukru
300 g mielonych migdałów
2 łyżeczki cynamonu 
skórka z 1 pomarańczy
szczypta soli 


Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dosypywać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Następnie dodać migdały, cynamon i skórkę z pomarańczy, wszystko razem dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wysypanymi cukrem pudrem. Używając foremki w kształcie gwiazdki wycinać ciasteczka wysokie na jeden centymetr i układać na blasze. Ciastka pozostawić do wyschnięcia na minimum 3 godziny, po tym czasie piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150° C, ostudzić na blasze.


1 białko
180 g cukru pudru

Białko wlać do miski, dodać cukier puder i ubijać do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Jeśli lukier jest zbyt suchy należy dodać kilka kropel wody, jeśli jest zbyt płynny, dodać trochę cukru. Glazurą przyozdobić każdą z gwiazdek.



32 komentarze:

  1. Cynamonowo,świątecznie.
    Urocze gwiazdki.
    Najbardziej podoba mi się ostatnie zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają idealnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne gwiazdki :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowite małe cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale musiało pachnieć :D

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham wszystko co cynamonowe! Takie gwaizdeczki napewno sa przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne! Szukamy pomysłów na świąteczne pyszności!

    http://przyjaznysrodowisku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te gwiazdki i tez je robie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Az chce sie schrupac !

    OdpowiedzUsuń
  10. gwiazdki te sa niezwykłe

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają jakby były mocno obsypane śniegiem. Słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  12. One rzeczywiście są nieco kłopotliwe, ale w smaku są niesamowite. Takie zupełne przeciwieństwo pierniczków - lekko ciągnące, wilgotne od migdałów - pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  13. Amber, te gwiazdki rzeczywiście są bardzo świąteczne i urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Judik, dziękuję Ci bardzo, przyznam ze miałam obawy jak wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kachna, bardzo miło mi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Burczymiwbrzuchu, oj cudeńka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Slyvvia, zapach świąt :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Sara, cynamonowe smaczne cudeńka! Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  19. BioDystrybucja, może w takim razie gwiazdki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Est-Quest, w takim razie wiesz, że pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Alizea, proszę się częstować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Margot, odnoszę wrażenie, że wszystkie świąteczne słodkości są niezwykłe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. Sue, śniegowe gwiazdki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Agnieszko, kłopot był, bo nie wiedziałam jak się zabrać :) ale wiem, że warto było. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. A z mam ochotę sięgnąć po jednego:).

    OdpowiedzUsuń
  26. Amy, w taki razie częstuj się :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. Piękne gwiazdeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  28. cudownie wyglądają pokryte śnieżnobiałą glazurą

    OdpowiedzUsuń
  29. Majana, bardzo mi miło :) Kolorowych snów!

    OdpowiedzUsuń
  30. Kaś, bardzo świąteczny dzięki temu mają wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Malwinna, dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect