piątek, 9 grudnia 2011

całuski


Całuski to takie małe pyszne pierniczki, które idealnie smakują polukrowane cytrynowym lukrem. Do wyrobu ciasta zużyłam więcej mąki niż podano w przepisie, na skutek czego kuleczki przy pieczeniu dobrze wyrosły i nie rozlewały się. Powstały foremne, pulchne i nieco twardsze pierniczki, które można długo przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Przepis na całuski i lukier z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", dołączam je do akcji Festiwal Pierniczków.


3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3/4 szklanki miodu
3 jajka
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka amoniaku

Miód i cukier włożyć do rondla i zagotować, dodać przyprawę, chwilę trzymać w stanie wrzenia i gorące wlać do przesianej mąki, dodać olej, zarobić ciasto starannie, mieszając mąkę z gorącym miodem. Gdy składniki przestygną, dodać jajka, zarobić nożem, a następnie do zimnej masy dodać amoniak wymieszany z 4 łyżkami zimnej wody. Zagnieść ciasto ręką, wyrobić ciasto starannie, w razie potrzeby dodać mąkę albo mleko. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około półgodziny. Następnie wałkować, podsypując ciasto mąką, na grubość pół centymetra. Maleńkim kieliszkiem wykrawać drobne pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 140° C, przez około 15 minut. Całuski można polewać dowolną polewą lub lukrem.


Lukier cytrynowy, to pomada ucierana na surowo. Powinna powstać gęsta, lejąca pomada, którą rozprowadza się nożem na upieczonym, gorącym cieście, bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Taki lukier idealny jest do lukrowania pierniczków.

400 g cukru pudru
sok z 1 1/2 cytryn
1 łyżka spirytusu

Cukier przesiać do miski, dodać do niego sok z cytryny i spirytus, a następnie ucierać całość mikserem.



14 komentarzy:

  1. już ma się ochotę chrupac te ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wyśmienicie :)

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne te zdjęcia! Wyobrażam sobie smak tych ciasteczek... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygladaja wspniale ; ) ale masz pieknego aniolka! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne są te ciasteczka i śliczne zdjęcia im zrobiłaś. Fajnie się nazywają :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Asieja, chrup bardzo proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kachna, dziękuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Russkaya, chwilowo jeszcze twardawe, ale do świąt będą mięciutkie. Nie przeszkadzało to mojej psince i podjadał troszkę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sara, dziękuję, a aniołek to prezent od Mamci :), bo ja kocham się w aniołkach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, specjalne pierniczki dla specjalną akcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne :) Atakują mnie zewsząd te pierniczki, a ja nawet foremek nie mam :<

    OdpowiedzUsuń
  12. Katie, te całuski powstały przy użyciu kieliszka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect