piątek, 30 grudnia 2011

schab pieczony w musztardzie z gruszką i pomarańczą


Schab pieczony w musztardzie z gruszką i pomarańczą jest bardzo soczysty. Sos przygotowany na tej bazie jest wyborny, a dodatek gruszki i pomarańczy wspaniale komponuje się ze smakiem mięsa. Do tego idealnie pasuje surówka z rzepy.

2 cebule
1/2 szklanki musztardy francuskiej
3 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki masła
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1300 g schabu
2 gruszki
1 pomarańcza
3 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka szałwii

W malakserze zmielić połowę pokrojonej cebuli z musztardą, dżemem, masłem, solą i pieprzem. Ułożyć schab w brytfance i dokładnie natrzeć musztardową marynatą. Obłożyć schab resztą pokrojonej w piórka cebuli, cząstkami gruszek i pomarańczy pokrojonymi na ćwiartki oraz świeżymi ziołami. Piec bez przykrycia przez 15 minut w piekarnik nagrzanym do 190° C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175° C i piec przez kolejne 75 minut. Przełożyć mięso z brytfanki na deskę, okryć luźno folią aluminiową i odczekać 15 minut przed pokrojeniem na plastry. 

1/2 szklanki białego wina
1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
3 łyżki masła
sól
pieprz

Aby przygotować sos usunąć z brytfanki cząstki pomarańczy oraz gałązki tymianku i szałwii. Ustawić brytfankę na średnim ogniu i dolać wino. Wymieszać, żeby oddzielić od dna kawałki mięsa, dodać posiekaną szałwię i gotować, aż sos zredukuje się o połowę, następnie wymieszać sos z zimnym masłem, aż się stopi. Doprawić do smaku i podawać do pieczonego schabu.

1 rzepa
1 marchew
sól
pieprz
cukier
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany

Rzepę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odstawić na 30 minut, by warzywa się zmorzyły. Dodać majonez i śmietanę i wymieszać, doprawić do smaku.

24 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie i te gruszki. Mmm :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzadko jem pieczony schab... Ciekawe czemu, uwielbiam go. Zrobiłaś mi apetyt. :)

    Przy okazji, wróciłam z blogiem kulinarnym - savouringme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.

    Szczęśliwego Nowego 2012 Roku !

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny wspanialy przepis! :)

    danie prezentuje sie wspaniale na talerzu! ; )

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam mięso w musztardzie :) narobiłaś mi smaku
    te danie musi być rewelacja!
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się świetnie. Musze kiedyś wypróbować taką wersję, bo standardowa już mi się znudziła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Slyvvia, przyznam, ze te gruszki najbardziej mi smakowały :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Noresay, dobrze Cię widzieć w blogowej społeczności :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiktorianpl, dziękuje bardzo za życzenia, Tobie również wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sara, bardzo mi miło. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kachna, skoro lubisz, to ta propozycja powinna Ci przypaść do gustu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Flusso, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lovelykate, ta odbiega bardzo od tej standardowej :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie przyrządzony schab!
    Nie lubię już standardowej pieczeni ze śliwką,etc.
    Twoja wersja pozwala na nową odsłonę poczciwego schabu.
    Dobrego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  16. schabik w takim owocowym wydaniu mi pasuje, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie wygląda Kamilko!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. O kurczę! Świetny schab. :D
    W życiu się z takim nie spotkałam, ale fajnie się zapowiada. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziekuję za odwiedziny :). Szczęśliwego Nowego Roku !:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Amber, mięso ma zdecydowanie inny smak! Tobie również wszystkiego co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  21. Aga, bardzo mi miło :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Sue, bardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  23. Anytsujx, Tobie również wszystkiego co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  24. Majana, bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect