Schab pieczony w musztardzie z gruszką i pomarańczą jest bardzo soczysty. Sos przygotowany na tej bazie jest wyborny, a dodatek gruszki i pomarańczy wspaniale komponuje się ze smakiem mięsa. Do tego idealnie pasuje surówka z rzepy.
2 cebule
1/2 szklanki musztardy francuskiej
3 łyżki dżemu pomarańczowego
2 łyżki masła
1 łyżka soli
1 łyżeczka pieprzu
1300 g schabu
2 gruszki
1 pomarańcza
3 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka szałwii
W malakserze zmielić połowę pokrojonej cebuli z musztardą, dżemem, masłem, solą i pieprzem. Ułożyć schab w brytfance i dokładnie natrzeć musztardową marynatą. Obłożyć schab resztą pokrojonej w piórka cebuli, cząstkami gruszek i pomarańczy pokrojonymi na ćwiartki oraz świeżymi ziołami. Piec bez przykrycia przez 15 minut w piekarnik nagrzanym do 190° C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175° C i piec przez kolejne 75 minut. Przełożyć mięso z brytfanki na deskę, okryć luźno folią aluminiową i odczekać 15 minut przed pokrojeniem na plastry.
1/2 szklanki białego wina
1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii
3 łyżki masła
sól
pieprz
Aby przygotować sos usunąć z brytfanki cząstki pomarańczy oraz gałązki tymianku i szałwii. Ustawić brytfankę na średnim ogniu i dolać wino. Wymieszać, żeby oddzielić od dna kawałki mięsa, dodać posiekaną szałwię i gotować, aż sos zredukuje się o połowę, następnie wymieszać sos z zimnym masłem, aż się stopi. Doprawić do smaku i podawać do pieczonego schabu.
1 rzepa
1 marchew
sól
pieprz
cukier
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
Rzepę i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, odstawić na 30 minut, by warzywa się zmorzyły. Dodać majonez i śmietanę i wymieszać, doprawić do smaku.
Wygląda naprawdę smakowicie i te gruszki. Mmm :).
OdpowiedzUsuńRzadko jem pieczony schab... Ciekawe czemu, uwielbiam go. Zrobiłaś mi apetyt. :)
OdpowiedzUsuńPrzy okazji, wróciłam z blogiem kulinarnym - savouringme.blogspot.com
Z ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego 2012 Roku !
Kolejny wspanialy przepis! :)
OdpowiedzUsuńdanie prezentuje sie wspaniale na talerzu! ; )
buziaki ;*
uwielbiam mięso w musztardzie :) narobiłaś mi smaku
OdpowiedzUsuńte danie musi być rewelacja!
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Wspaniały obiad! :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się świetnie. Musze kiedyś wypróbować taką wersję, bo standardowa już mi się znudziła :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, przyznam, ze te gruszki najbardziej mi smakowały :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNoresay, dobrze Cię widzieć w blogowej społeczności :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWiktorianpl, dziękuje bardzo za życzenia, Tobie również wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuńSara, bardzo mi miło. Uściski!
OdpowiedzUsuńKachna, skoro lubisz, to ta propozycja powinna Ci przypaść do gustu. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFlusso, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńLovelykate, ta odbiega bardzo od tej standardowej :)
OdpowiedzUsuńPysznie przyrządzony schab!
OdpowiedzUsuńNie lubię już standardowej pieczeni ze śliwką,etc.
Twoja wersja pozwala na nową odsłonę poczciwego schabu.
Dobrego Nowego Roku!
schabik w takim owocowym wydaniu mi pasuje, mniam:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda Kamilko!:)
OdpowiedzUsuńO kurczę! Świetny schab. :D
OdpowiedzUsuńW życiu się z takim nie spotkałam, ale fajnie się zapowiada. :)
Dziekuję za odwiedziny :). Szczęśliwego Nowego Roku !:)
OdpowiedzUsuńAmber, mięso ma zdecydowanie inny smak! Tobie również wszystkiego co najlepsze!
OdpowiedzUsuńAga, bardzo mi miło :)
OdpowiedzUsuńSue, bardzo polecam!
OdpowiedzUsuńAnytsujx, Tobie również wszystkiego co najlepsze!
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń