wtorek, 6 grudnia 2011

tarteletki z persymoną


Persymona według źródła nazywana inaczej kaki albo sharon, to owoc czerwonopomarańczowy, uprawiany głównie w Chinach, Korei i Japonii, także w cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Owoce przypominają pomidor, z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą. Wykorzystywany jest głównie do wszelkich konfitur, dżemów i galaretek, dodaje się go do sosów. Owoc ten postanowiłam wykorzystać by przygotować tarteletki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, cukru i cynamonu. Tarteletki z persymoną idealnie smakują podane z lodami waniliowymi.

2 persymony
150 g ciasta francuskiego
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
cynamon
sok z 1/2 cytryny

Persymony obrać i pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem cytrynowym. Z ciasta francuskiego wykroić krążki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Ułożyć plastry persymony na cieście, na wierzch posypać cynamonem i cukrem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Tarteletki podawać z lodami waniliowymi.



16 komentarzy:

  1. Super pomysł, uwielbiam kaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila! One są wspaniałe! Mogę jedną?
    Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, super! NIgdy nie jadłam takich. SUper wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  4. ja poproszę talerzyk takich pyszności :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny przepis! no i lody jako zwieńczenie całości :)

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie mam ochotę na coś slodkiego:))) porywam jedną!:)) pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Angie, w takim razie w takiej wersji będzie Ci smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu, częstuj się proszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majana, bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kachna, no pewnie, że tak :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kaś, lody to obowiązkowy dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu, nawet dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. wspaniałe! mój mąż jest niemal uzależniony od persymony (czy też owocu kaki) - do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Menu na weekend, miło mi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect