Persymona według źródła nazywana inaczej kaki albo sharon, to owoc czerwonopomarańczowy, uprawiany głównie w Chinach, Korei i Japonii, także w cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Owoce przypominają pomidor, z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą. Wykorzystywany jest głównie do wszelkich konfitur, dżemów i galaretek, dodaje się go do sosów. Owoc ten postanowiłam wykorzystać by przygotować tarteletki z ciasta francuskiego z dodatkiem masła, cukru i cynamonu. Tarteletki z persymoną idealnie smakują podane z lodami waniliowymi.
2 persymony
150 g ciasta francuskiego
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
cynamon
sok z 1/2 cytryny
Persymony obrać i pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem cytrynowym. Z ciasta francuskiego wykroić krążki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem. Ułożyć plastry persymony na cieście, na wierzch posypać cynamonem i cukrem. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180° C. Tarteletki podawać z lodami waniliowymi.
Super pomysł, uwielbiam kaki!
OdpowiedzUsuńKamila! One są wspaniałe! Mogę jedną?
OdpowiedzUsuńDobrego dnia!
O, super! NIgdy nie jadłam takich. SUper wyglądają
OdpowiedzUsuńja poproszę talerzyk takich pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
pyszny przepis! no i lody jako zwieńczenie całości :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysl ; )
OdpowiedzUsuńwłasnie mam ochotę na coś slodkiego:))) porywam jedną!:)) pozdrowienia:)
OdpowiedzUsuńAngie, w takim razie w takiej wersji będzie Ci smakować :)
OdpowiedzUsuńAniu, częstuj się proszę :)
OdpowiedzUsuńMajana, bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńKachna, no pewnie, że tak :)
OdpowiedzUsuńKaś, lody to obowiązkowy dodatek :)
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńGosiu, nawet dwie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe! mój mąż jest niemal uzależniony od persymony (czy też owocu kaki) - do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńMenu na weekend, miło mi :)
OdpowiedzUsuń