Prosty sposób na udka z kurczaka, wystarczy tylko kilka składników aby otrzymać smacznego kurczaka na obiad. Marynata złożona z chrzan, sosu sojowego i miodu, a do tego dwa rodzaje musztardy. Udka w miodzie, chrzanie i musztardzie są bardzo smaczne i soczyste w środku, a na wierzchu ładnie zarumienione. Takie udka doskonale smakują podane z warzywami.
4 udka kurczaka
4 łyżki miodu
2 łyżki musztardy diżońskiej
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka chrzanu
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożem ponacinać, tworząc równoległe rozcięcia. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. W marynacie ułożyć udka, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnik nagrzanego do 180° C. Piec udka, przez około 45 minut, często je przewracając i polewać pozostałą marynatą, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Udka podawać w towarzystwie warzyw.
Miód,chrzan i musztarda muszą dawać pyszny efekt.
OdpowiedzUsuńUdka wyglądają super!
Wygląda wspaniale, uwielbiam takie obiadki :D
OdpowiedzUsuńWyglądaja chrupiąco cudownie :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się naprawdę smacznie :) Myślę, że mój Facet byłby chętny na taki eksperyment (on kocha mięcho!).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Amber, jestem pozytywnie zaskoczona efektem działania tej marynaty :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńMajana, i były chrupiące :)
OdpowiedzUsuńRusskaya, ja też tak myślę :), bo mój był hihihi
OdpowiedzUsuńPRZEWSPANIAŁE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń