czwartek, 1 grudnia 2011

udka w miodzie, chrzanie i musztardzie


Prosty sposób na udka z kurczaka, wystarczy tylko kilka składników aby otrzymać smacznego kurczaka na obiad. Marynata złożona z chrzan, sosu sojowego i miodu, a do tego dwa rodzaje musztardy. Udka w miodzie, chrzanie i musztardzie są bardzo smaczne i soczyste w środku, a na wierzchu ładnie zarumienione. Takie udka doskonale smakują podane z warzywami.

4 udka kurczaka 
4 łyżki miodu 
2 łyżki musztardy diżońskiej
2 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka sosu sojowego 
1 łyżka chrzanu 
2 łyżki oleju
sól
pieprz

Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, nożem ponacinać, tworząc równoległe rozcięcia. Wymieszać wszystkie składniki marynaty, doprawić solą i pieprzem. W marynacie ułożyć udka, przykryć naczynie i wstawić do lodówki na całą noc. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnik nagrzanego do 180° C. Piec udka, przez około 45 minut, często je przewracając i polewać pozostałą marynatą, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Udka podawać w towarzystwie warzyw.


9 komentarzy:

  1. Miód,chrzan i musztarda muszą dawać pyszny efekt.
    Udka wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, uwielbiam takie obiadki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądaja chrupiąco cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się naprawdę smacznie :) Myślę, że mój Facet byłby chętny na taki eksperyment (on kocha mięcho!).
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Amber, jestem pozytywnie zaskoczona efektem działania tej marynaty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Slyvvia, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majana, i były chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Russkaya, ja też tak myślę :), bo mój był hihihi

    OdpowiedzUsuń
  9. PRZEWSPANIAŁE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect