Słodycz persymony w połączeniu z koprem włoskim o posmaku anyżu i do tego delikatna mozzarella, doprawiona porwanymi listkami bazylii, a wszystko to w otoczeniu sosu winegret na bazie miodu, oliwy, soku z cytryny oraz musztardy składa się na sałatkę. Polecam przepyszną lekką sałatkę z fenkułem, persymoną i mozzarellą.
2 persymony
1 koper włoski
200 g mozzarella
bazylia
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
Pokroić
persymony i fenkuł i ułożyć na talerzu, na tym rozłożyć pokrojoną
mozzarellę. Posypać listkami bazylii. Pozostałe składniki wymieszać w
miseczce i skropić sałatkę.
Piękny zestaw w tej sałatce.Musi smakować pysznie!
OdpowiedzUsuńsame pyszności na tym talerzu :)
OdpowiedzUsuńapetyczny widok
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Bardzo interesujące połaczenie, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńAmber, sałatka rzeczywiście jest wyjątkowo smaczna :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKachna, miło mi. Kolorowych snów!
OdpowiedzUsuńMajana, te składniki świetnie do siebie pasują :) Miłych snów!
OdpowiedzUsuńOdważnie, oryginalnie i kolorowo, świetna propozycja gdy wszyscy mają już dosyć świątecznego obżarstwa!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, odważnie ale bardzo dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńciekawa odmiana sałatki caprese (przynajmniej wizualnie bardzo podobna:) - ale smakiem na pewno czaruje dużo bardziej:))
OdpowiedzUsuńGosiu, faktycznie z mojego ułożenia można tak sądzić, smaki jednak zdecydowanie inne, bardziej wyraźne :)
OdpowiedzUsuń