czwartek, 15 grudnia 2011

chlebek z orzechami i persymoną


Słodki chlebek z orzechami i persymoną, znalazłam tutaj. Takie ciasto jest to jeden z ulubionych świątecznych wypieków kupowanych przez Amerykanów, ma korzenny aromat i orzechy, a persymona nadaje ciastu wilgotność. W tym pysznym cieście zmniejszyłam ilość cukru.


1 szklanka persymony
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki wody
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka orzechów włoskich

Zmiksowaną na mus persymonę wymieszać z sodą i odstawić na 5 minut, aby masa zgęstniała. W misce wymieszać cukier, jajka, olej, przyprawy i sól, aż masa będzie jednolita. Dodać persymonę z sodą i wodę, na przemian z przesianą mąką i jeszcze raz wszystko wymieszać, na końcu dodać posiekane orzechy. Ciastem napełnić nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą keksówkę, wstawić do piekarnik nagrzanego do 175 stopni, piec około godziny.

24 komentarze:

  1. O rany! Uwielbiam kaki! Koniecznie muszę spróbować to upiec! Dziekuje za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta z dodatkiem kaki jeszcze nie jadłam, ale zapowiada się przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda świetnie, warte wypróbowania!
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale u Ciebie musi pachnieć tymi wszystkimi wypiekami:)
    Zazdroszczę domownikom tej pachnącej przedświątecznej atmosfery!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam jeszcze wypieku z persymoną, bardzo jestem ciekawa smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy wypiek! Na pewno wart spróbowania, bo prezentuje sie smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak bardzo ciekawy przepis i bardzo smakowite te ciasto na zdjęciach , takie mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny chlebek, ciekawe jak smakuje z persymoną :) Podoba mi się też figurka łosia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglada bajecznie! piekne zdjecia ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękny czekoladowy kolor tego ciacha! - ale z tego co widzę ani czekolady, ani kakao nie ma wśród składników! czyżby kaki nadały tą barwę? - super ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ cudny, ciemny chlebek! Słodkość pierwsza klasa. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale wspaniale wyglada:) ten ciemny kolorek jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Angie, jeśli lubisz to na pewno Ci zasmakuje, u mnie będą jeszcze przepisy z kaki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Slyvvia, jest bardzo wilgotne i aromatyczne, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kachna, oj warte! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Konwalia, jak tak uwielbiam zapachy cynamonu, goździków, że nawet żele i płyny do kąpieli takie u mnie znajdziesz :) hihihihi

    OdpowiedzUsuń
  17. Judik, jeśli lubisz wypieki z cukinią i dynią, to z persymoną tym bardziej Ci zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Majana, smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Margot, jesteś bardzo miła, dziękuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Burczymiwbrzuchu, to ciasto jest wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Sara, jesteś Kochana, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  22. Gosiu, wiesz właściwie to byłam zdziwiona, że jest taki ciemny. Myślę, że kaki, cynamon i gałka tak działają, ale jeszcze mam jeden przepis z tym owocem i wtedy to się upewnię na 100%. Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  23. Sue, ciemny, słodki i bardzo mam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Aga, bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect