1 szklanka persymony
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
4 jajka
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki wody
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka orzechów włoskich
Zmiksowaną
na mus persymonę wymieszać z sodą i odstawić na 5 minut, aby masa
zgęstniała. W misce wymieszać cukier, jajka, olej, przyprawy i sól, aż
masa będzie jednolita. Dodać persymonę z sodą i wodę, na przemian z
przesianą mąką i jeszcze raz wszystko wymieszać, na końcu dodać
posiekane orzechy. Ciastem napełnić nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą
keksówkę, wstawić do piekarnik nagrzanego do 175 stopni, piec około
godziny.
O rany! Uwielbiam kaki! Koniecznie muszę spróbować to upiec! Dziekuje za inspiracje!
OdpowiedzUsuńCiasta z dodatkiem kaki jeszcze nie jadłam, ale zapowiada się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńciasto wygląda świetnie, warte wypróbowania!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Ale u Ciebie musi pachnieć tymi wszystkimi wypiekami:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę domownikom tej pachnącej przedświątecznej atmosfery!
Nigdy nie jadłam jeszcze wypieku z persymoną, bardzo jestem ciekawa smaku:-)
OdpowiedzUsuńCiekawy wypiek! Na pewno wart spróbowania, bo prezentuje sie smacznie :)
OdpowiedzUsuńo tak bardzo ciekawy przepis i bardzo smakowite te ciasto na zdjęciach , takie mniam mniam
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek, ciekawe jak smakuje z persymoną :) Podoba mi się też figurka łosia :)
OdpowiedzUsuńwyglada bajecznie! piekne zdjecia ;)
OdpowiedzUsuńpiękny czekoladowy kolor tego ciacha! - ale z tego co widzę ani czekolady, ani kakao nie ma wśród składników! czyżby kaki nadały tą barwę? - super ciacho:)
OdpowiedzUsuńAleż cudny, ciemny chlebek! Słodkość pierwsza klasa. :)
OdpowiedzUsuńale wspaniale wyglada:) ten ciemny kolorek jest super:)
OdpowiedzUsuńAngie, jeśli lubisz to na pewno Ci zasmakuje, u mnie będą jeszcze przepisy z kaki :)
OdpowiedzUsuńSlyvvia, jest bardzo wilgotne i aromatyczne, polecam :)
OdpowiedzUsuńKachna, oj warte! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKonwalia, jak tak uwielbiam zapachy cynamonu, goździków, że nawet żele i płyny do kąpieli takie u mnie znajdziesz :) hihihihi
OdpowiedzUsuńJudik, jeśli lubisz wypieki z cukinią i dynią, to z persymoną tym bardziej Ci zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńMajana, smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda :)
OdpowiedzUsuńMargot, jesteś bardzo miła, dziękuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, to ciasto jest wilgotne, słodkie i bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńSara, jesteś Kochana, dziękuję!
OdpowiedzUsuńGosiu, wiesz właściwie to byłam zdziwiona, że jest taki ciemny. Myślę, że kaki, cynamon i gałka tak działają, ale jeszcze mam jeden przepis z tym owocem i wtedy to się upewnię na 100%. Uściski!
OdpowiedzUsuńSue, ciemny, słodki i bardzo mam smakował :)
OdpowiedzUsuńAga, bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń