500 g makaronu orecchiette
125 g parmezanu
1 brokuł
30 g anchois w oleju
1 łyżka kaparów
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
gałązka tymianku
sól
pieprz
Odkroić różyczki od łodygi brokuła i odłożyć na bok. Przekroić na pół łodygę brokuła i włożyć ją do pojemnika malaksera wraz z filecikami i olejem z puszki anchois oraz osączonymi kaparami, dodać oczyszczoną z pestek papryczkę oraz obrane ząbki czosnku, a następnie zmiksować wszystko na pastę. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i dodać pastę brokułową. Wymieszać, a następnie dodać posiekany tymianek oraz dolać niecałą szklankę wody oraz skórkę od parmezanu. Przemieszać i smażyć pastę na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Wrzucić makaron do rondla z osolonym wrzątkiem i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po 5 minutach dodać zachowane różyczki brokułów. Usunąć skórkę parmezanu z patelni z pastą brokułową, nabrać do kubka trochę wody z garnka z makaronem, odsączyć makaron i brokuły na cedzaku i przełożyć na patelnię z pastą brokułową. Dodać starty na tarce parmezan oraz wodę od gotowania makaronu. Starannie i szybko całość wymieszać, doprawić do smaku solą i świeżo startym pieprzem. Przełożyć na talerze i posypać startym parmezanem.
ależ ja uwielbiam taki makaron :)
OdpowiedzUsuńkolejne pysznosci u Ciebie, az sie robie glodna! :)
OdpowiedzUsuńMakaron z brokułami to pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńElżunia, ja też :)
OdpowiedzUsuńSara, bardzo dziękuję za miło słowa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMajana, pyszna i zdrowa :)
OdpowiedzUsuń