Fenkuł stanowi doskonały dodatek do dań na zimno i ciepło, do pomidorów, cielęciny, wieprzowiny, podrobów, ryb oraz makaronu. Jest też świetnym dodatkiem do mięsnego tortellini z parmezanem, rozmarynem, cynamonem i gałką muszkatołową. Koper sprawdza się w sosach na bazie śmietany i białego wina, z podsmażoną cebulą i parmezanem oraz jego nasionami. Nasiona kopru włoskiego mają jasnobrązowy kolor, są aromatyczne o lekko anyżowym smaku. Smak i aromat uwydatnia się podczas suchego prażenia. Sos i nadzienie do tortellini z koprem włoskim, z przepisu Anny Olson. Ciasto na tortellini według wypróbowanego przepisu stąd, do przygotowania użyłam połowę ciasta.
1 łyżka oleju
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
280 g mielonej wieprzowiny
1 1/4 szklanki drobno startego parmezanu
1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
1/8 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
2 jajka
W
rondlu rozgrzać oliwę, wsypać nasiona kopru włoskiego i smażyć
minutę, dodać wieprzowinę i usmażyć. Przełożyć mięso do miski i
wymieszać z parmezanem, rozmarynem, cynamonem, gałką muszkatołową oraz
pieprzem. Roztrzepać jajka w miseczce a następnie wmieszać do
mięsa.
500 g mąki pszennej
1 szklanki gorącej wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka masła
Do
miski przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, dosypać sól, dodać
masło. Wlać gorącą wodę, wbić jajko. Drewnianą łyżką mieszać we
wgłębieniu powstającą masę zabierając z brzegów mąkę. Kiedy powstaje
jednolita masa przełożyć ciasto na blat i wyrabiać ręcznie. Można
trochę podsypać mąką. Jeśli ciasto będzie się kleiło umyć i osuszyć
dokładnie ręce i wyrabiać dalej. Starać się nie dosypywać mąki, ciasto
przestaje się kleić podczas wyrabiania. Ciasto po wstępnym
wyrobieniu, około 2 minut przerzucać z ręki do ręki jak piłkę, silnie
uderzając. Czynność powtarzać kilkanaście razy. Wyłożyć ciasto na blat,
ugniatać około minuty i znowu przerzucać z ręki do ręki. Ciasto
dzięki temu zyska aksamitną konsystencję, jest delikatne i miękkie.
Rozwałkować ciasto w maszynce do makaronu zgodnie z instrukcją
producenta. Wycinać krążki o średnicy pięć centymetrów i nakładać na każdy
łyżeczkę farszu. Złożyć każdy krążek na pół i sklejać palcami brzegi,
a następnie skleić przeciwległe rogi każdego pierożka. Ułożyć je na
blasze do pieczenia, a gdy podeschną, wstawić do lodówki przed
gotowaniem. Zagotować garnek wody i obficie posolić. Wrzucać pierożki na
wrzątek i gotować do wypłynięcia na powierzchnię, dobrze osączyć i
odstawić na czas przygotowania sosu.
2 łyżki oliwy
2 cebule
1 koper włoski
2 łyżeczki posiekanego tymianku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 szklanki śmietany kremówki
sól
pieprz
parmezan
Rozgrzać
oliwę na średnim ogniu, w dużym rondlu. Dodać cebulę i koper pokrojone w
plastry i dusić mieszając, aż się zeszklą. Dodać posiekany tymianek,
nasiona kopru włoskiego oraz białe wino i gotować na wolnym ogniu, aż
wino zredukuje się o połowę. Wlać śmietanę i gotować, aż sos zacznie
zostawać na wypukłej powierzchni łyżki. Doprawić sos do smaku i włożyć
do niego ugotowane pierożki. Zagrzać i podawać pierożki posypane
startym parmezanem.
Nigdy nie próbowałam fenkułu, ale danie zapowiada się pysznie :D
OdpowiedzUsuńmmm... zapowiada się obiecująco, wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Slyvvia, polecam bardzo :)
OdpowiedzUsuńKachna, mąż pałaszował, aż mu się uszka trzęsły :)
OdpowiedzUsuń