wtorek, 20 grudnia 2011

waniliowe rożki


Kruche waniliowe rożki, mocno migdałowe, posypane cukrem pudrem o nucie wanilii, to ciasteczka które, bardzo szybko znikają. 


300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g cukru
8 g cukru waniliowego
3 żółtka
200 g masła 
125 g mielonych migdałów

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy, żółtka, tłuszcz i migdały. Ciasto wyrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania, najpierw krótko na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach. Wyrobione ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść rękoma, aby było gładkie. Gdyby się kleiło, uformować z niego kulę i wstawić na jakiś czas do lodówki. Z ciasta uformować wałeczki o grubości ołówka, pokroić na odcinki długości 6 centymetrów, zrolować cieniej końce, zagiąć na kształt rożków i położyć na blasze. Piec około 10 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C.

50 g cukru pudru 
8 g cukru waniliowego

Cukier puder przesiać, zmieszać z cukrem wanilinowym i oprószyć gorące rożki.

22 komentarze:

  1. Urocze!
    I tak przeleżą sobie do świąt?
    U mnie byłoby to niemożliwe...

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa jakie cudeńka , takie ciasteczka to esencja świąt , ja mam propozycje dla mnie mała puszeczka tych ciasteczek ,a a ja daje duża puchę najładniejszych pierniczków , zgoda?:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale piekne malenstwa :) Jak myslisz,dotrwaja do swiat ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Amber, nie przeleżą, niema takiej opcji, pora upiec drugą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Margota, ZGADZAM się daję dużą puszkę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Alizea, oj nie, ręka sama jakoś tak po nie sięga, nawet pies od razu jest bliziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie kruche. Śliczne są :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne i urocze! U nas były podobne, ale ich niemiecka wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają apetycznie i kusząco,
    muszą być pyszne!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie też dziś rogaliczki,ale czeskie :)
    Piękne są Twoje.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie! migdały + wanilia - to moje smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kamilko, superprodukcja!

    OdpowiedzUsuń
  13. Slyvvia, kruche rzeczywiście i rozpływają się w ustach :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Burczymiwbrzuchu, widziałam i podziwiałam. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Kachna, były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Majana, fajnie się zgrałyśmy dzisiaj :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  17. Gosiu, to tak jak moje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ewelajna, produkcja opłacalna, szybko wyjedzona :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wygladaja pysznie! - zjadlabym wszystkie na raz ;)*

    OdpowiedzUsuń
  20. Sara, mało brakowała a tak bym zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Anonimowy12/16/2012

    Pani Kamilo, ciasto wyszlo mi bardzo kruche i rozwalające sie... :( nie wiem dlaczego, zrobilam wszystko tak jak w Pani przepisie. Po upieczeniu sa dobre w smaku, ale takie kruche, ze odrazu gdy wezme je w reke rozwalaja sie... Jestem żółtodziobem w wypiekach, ale mysle, ze zrobilam wszystko tak jak jest napisane... Za kazdym razem kiedy postanawiam cos upiec - nie wychodzi mi przewaznie, jest to bardzo demobilizujace... :( Chcialabym miec taki talent jak Pani. Pozdrawiam serdecznie i lacze rowniez pozdrowienia dla malzonka (czy jest teraz na jakims statku?). Moze Pani do mnie odpisac jesli bedzie miala Pani ochote (mlojko@wp.pl) -Martyna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect