piątek, 7 września 2012

sałatka caprese


Caprese według źródła to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwek posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Zwyczajna i prosta sałatka caprese dostaje innego wymiaru dzięki niezwykłym dodatkom soczystym i pachnącym słońcem pomidorom, cieniutkim plasterkom szynki dojrzewającej, aromatycznej bazylii oraz mozzarella di bufala campana i fleur de sel. Mozzarella di bufala campana, czyli mozzarella wytwarzana z mleka bawolego, produkowanego wyłącznie w regionie Kampania, według tradycyjnych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Ser ten znajduje się na liście produktów chronionych. Mozzarella ta jest bardziej delikatna i mocniej kremowa. Fleur de sel według źródła to naturalna sól morska, zbierana ręcznie w okresie od początku czerwca do końca sierpnia. Sól ta powstaje tylko w gorące letnie popołudnia, tworząc na powierzchni morza tak zwane kwiaty soli. Fleur de sel zbiera się u wybrzeży Bretanii, zwłaszcza w mieście Guérande oraz w Portugalii. Sól ta to owoc morza, słońca i wiatru, dzięki ręcznemu zbieraniu zachowuje swoje bogactwo mikroelementów i niezrównany smak, znajduje wiele zastosowań zarówno w kuchni jak i na stole, wydobywa i podkreśla smak potrawy.

50 g szynki dojrzewającej
2 pomidory
210 g mozzarelli di bufala
2 gałązki bazylii

2 łyżki oliwa 
1 łyżka octu balsamicznego
kwiat soli morskiej
pieprz

Na talerzu ułóż plasterki szynki, pokrojone pomidory i pokrojoną mozzarellę umieszczając między nimi listki bazylii. Skropić oliwą, octem balsamicznym i doprawić solą i pieprzem.

24 komentarze:

  1. Uwielbiam sałatki a przez to zdjęcie dziś koniecznie będzie musiała zagościć na moim stole! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patilla, tym bardziej mi miło, pozdrawiam

      Usuń
  2. jedna z moich ulubionych sałatek:D genialna! i wyparowuje w kilka sekund;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, i pasuje do wszystkiego :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Strasznie apetycznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bizneswoman w kuchni, bardzo mi miło, pozdrawiam

      Usuń
  4. Pycha, dawno nie jadłam tej sałatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miętowe Listki, teraz kiedy pomidory takie smaczne, pora na nią odpowiednia :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Odkąd spróbowałam bawolej mozzarelli,
    sałatka z tą zwykłą,
    nie smakuje mi już tak bardzo.
    Twoja musiała być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to prawda, smak bez porównania, ja mam jednak mały problem kupnem, niestety. Pozdrawiam

      Usuń
  6. taka wersja z szynką musi byc boska :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, ta wersja z szynka jeszcze lepiej smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Caprese mogłabym jeść zawsze i w każdej ilości, po prostu uwielbiam. A dodanie do niej szynki dojrzewającej to pyszny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, polecam bardzo w takim razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Doskonala, uwielbiam ja!
    Jestem teraz cala w greckich smakach,ale po powrocie na pewno ja wykonam.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, wypoczywaj, ładuj akumulatory i zapamiętuj smaki, by się z nami nimi podzielić :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam caprese! Jedna z najlepszych, taka prosta i taka pyszna.
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, można powiedzieć, że robi się sama! Ściskam!

      Usuń
  10. ach, jedna z moich ulubionych sałatek!
    Pozdrawiam ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, klub wielbicieli można założyć :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Oj zazdroszczam! ;) najgorsze w diecie bezmlecznej jest to że nie można jeść serow:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, Twoje problemy to okres przejściowy, szybko minie i będziesz się cieszyć serowymi smakami, teraz kosztuj macierzyństwa :) Pozdrawiam Was!

      Usuń
  12. U mnie wczoraj było caprese jako dodatek do obiadu;)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, to dopiero musiała być uczta :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect