poniedziałek, 24 września 2012

quinoa z pieczonymi warzywami


Doskonałe połączenie quinoa z pieczoną dynią hokkaido, cukinią, bakłażanem oraz pomidorami, podane z serem feta i orzeszkami piniowymi. Dynię można zastąpić inną ulubioną bądź użyć batata, w oryginalnym przepisie z Sainsbury's Magazine użyto butternut squash. Przepis na quinoę z pieczonymi warzywami znalazłam tutaj.

1/2 dyni hokkaido
1 bakłażan
1 cukinia
3 pomidory
1 papryczka chilli
2 łyżki orzeszków piniowych
125 g quinoa
150 g sera feta
mięta
sól 
pieprz
oliwa  


Obrać i pozbawić pestek dynię i pokroić w grubszą kostkę. Bakłażana i cukinię pokroić w kostkę bez obierania. Na blasze do pieczenia ułożyć pokrojone warzywa i skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200º C  i piec około 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia do warzyw dodać pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną papryczkę chilli. Ziarna quinoa starannie wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie zagotować w podwójnej ilości wody, posolić i gotować około 7 minut, a następnie pozostawić na kilka minut pod przykryciem do napęcznienia. Upieczone warzywa wymieszać z quinoą, dodać posiekane liście mięty i doprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem. Na talerzu posypać danie pokruszonym serem fetą i uprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.

12 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze tej kaszy na ostro. Trzeba spróbować, bo wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm ale pyszności:) piękne, kolorowe danie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmm, ciekawe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny jesienny półmisek pyszności:) miłego wieczoru:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała kompozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, podziwiam Cię za takie połączenia! ja w końcu muszę dostać tę quinoa, bo ma podobno rewelacyjne właściwości odżywcze, i do tego smakowe.
    Wygląda to danie przepięknie i wyjątkowo apetycznie.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smaczne polaczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam quinoa, całość bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Nie wiedziałam, że takie coś, jak te ziarna, istnieje, ale całość wygląda super:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi smakować wyśmienicie.
    Przepis zanotowany:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. to danie musi być pyszne! kompozycja specjalnie dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Niezwykle pyszny zestaw. Uwielbiam komosę;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect