wtorek, 25 września 2012

orkiszowe ciasto z figami i migdałami


Orkiszowe ciasto z figami i migdałami jest wyśmienite w smaku. Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne, upieczone jest z mąki orkiszowej, z dodatkiem kwaśnej śmietany i zmielonych migdałów. Zamiast fig można użyć innych ulubionych owoców.


3 szklanki mąki orkiszowej typ 700
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 jajka
1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mielonych migdałów
30 g płatków migdałowych 
8 fig


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej, ekstrakt waniliowy i dalej ubijać. Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia naprzemiennie ze śmietaną cały czas ubijając. Na samym końcu dodać do masy zmielone migdały i dobrze wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć pokrojone na części figi, całości posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec około 50 minut, sprawdzić patyczkiem. Ciasto kroić po ostudzeniu.

13 komentarzy:

  1. Pyszny widok!
    Super,że lubisz figi.

    OdpowiedzUsuń
  2. I tym ciastem powaliłaś mnie na kolana...Uwielbiam figi i mogłabym się żywic tylko nimi...I te migdały...Musiało smakować po prostu obłędnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjne ciasto, koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że zdrowe, to jeszcze tak fenomenalnie wygląda! genialne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie!
    Poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetnie się prezentuje. Chętnie przepis spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne to ciacho Kamilko! Jak ja kocham figi. Chyba się skuszę na upieczenie takiej pyszności.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciasto, marzy mi się taki kawałeczek z figami właśnie teraz do zielonej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja też się poczestuje wirtualne kawaleczkiem:) piękne fotki na tej trawce:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale piękne ciacho!W ogóle nie wygląda jak upieczone na mące 700, bardzo lekko się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, przyznam, że spodziewałam się, że ciasto właśnie będzie ciężkie. Po upieczeniu duże zaskoczenie, myślę, że dodatek śmietany wszystko zrównoważył. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect