wtorek, 18 września 2012

figi z jogurtem i różowym pieprzem


Figi podsmażone na patelni z dodatkiem brązowego cukru, podane w towarzystwie jogurtu i miodu różanego uzupełnionego o różowy pieprz. Przepyszne figi z jogurtem i różowym pieprzem sprawdzą się jako deser lub podane jako przekąska.


200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki miodu różanego
6 fig
1 łyżka masła
1 łyżka brązowego cukru
różowy pieprz 

Połączyć jogurt z miodem i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać masło. Figi rozciąć na pół, rozcięcia posypać cukrem, smażyć figi przez minutę, kładąc je rozcięciem na maśle. Podsmażone figi podawać z jogurtem, posypane różowym pieprzem.

17 komentarzy:

  1. Ach,karmelizowane figi!
    Kamila,potrafisz kusić z samego rana.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ciesze się z lata jeszcze i kuszę :) Miłego wtorku!

      Usuń
  2. Cudowny pomysł, teraz jest sezon na figi:)
    A znasz przepis na figi z makiem z pasternakiem?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, nie ale chętnie poznam :) Ściskam i miłego dnia życzę!

      Usuń
  3. figi.. absolutnie uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sezon na figi to jeden z moich ulubionych. Swieże są niesamowicie pyszne....

    OdpowiedzUsuń
  5. Masz racje Kamilo - takie figi swietnie sprawdzaja sie i jako deser, i jako przekaska! Piekne kolory :)

    Pozdrawiam serdezcnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. tak podanych fig nie jadłam, ale mam na taką wersję straszną ochotę. Chyba zrobię rajd po sklepach za figami;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio słyszałam, że figi smakują zielskiem, ale mi to nie przeszkadza:) I lubię takie jak Twoje, tylko delikatnie przetworzona - właściwie całe te zabiegi likwidują ich zielskowatość, a wydobywają słodycz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. takiego sposobu na figę nie znałam! Kamilo, ty to każdego dnia potrafisz nas czymś zaskoczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dopiero co zjadłam kanapki z figami, także jestem w temacie jak najbardziej i również jak najbardziej wiem, ze danie było wyśmienite.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio też kupiłam figi - mocno dojrzałe, przepyszne. Ale nie doczekały się podania w żadnej formie, zjadłam w otwartych drzwiach lodówki...

    OdpowiedzUsuń
  11. Kocham figi. Ciekawe zestawienie smaków, chętnie bym spróbowała.
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
  12. cudowna kompozycja smaków

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect