codzienność

niedziela, 29 kwietnia 2012

torcik bezowy z kremem truskawkowym


Prosty, pyszny i szybki w wykonaniu torcik bezowy z kremem truskawkowym. Do przygotowania torciku można użyć gotowego tortu bezowego, do tego fantastyczny w smaku krem na bazie mascarpone, bitej śmietany i ulubionej konfitury truskawkowej.

gotowy tort bezowy
500 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
200 g konfitury truskawkowej
2 łyżeczki żelatyny
truskawki 

W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuścić żelatynę i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodawać partami mascarpone i ciągle ubijać. Do masy dodać konfiturę i dobrze wymieszać. Do tak przygotowanego kremu delikatnie wmieszać ostudzoną żelatynę. Pierwszy krążek bezowy umieścić na talerzu, posmarować go 1/3 kremu, nakryć kolejnym i tak do wyczerpania kremu. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować owocami.



16 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojeprzetwory, dziękuję, miło mi bardzo!

      Usuń
  2. Cudowny, rewelacyjny! Chodzę teraz i marzę o takim i ciągle mi chodzi po głowie: torcik bezowy z kremem truskawkowym, torcik bezowy z kremem truskawkowym, torcik bezowy z kremem truskawkowym, mniam, mniam;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, można w głowę dostać :) hihihihi

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie! Ależ musi być smaczny ,mmmmmm :)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, wielbicielom bezowych słodkości na pewno zasmakuje :)

      Usuń
  4. mmmm... to musi być rozkosznie pyszne:))) bezy, truskawki, bita śmietana, mascarpone - i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, a wiesz, że mi też, wszystko w jednym kawałku :)

      Usuń
  5. Anonimowy4/29/2012

    jej , jaki piękny <3

    OdpowiedzUsuń
  6. aaaaa chcę taki na urodzinki :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, zamówienie przyjęłam, to na kiedy ma być?

      Usuń
  7. Witaj Kamilko :-)
    Bardzo dziękuję za pamięć :-)
    Wyobraź sobie, że pojutrze mam robić tort dla siostry na imieniny i właśnie myślałam o bezowym. Wezmę od Ciebie przepis na ten krem. Bezę zrobię chyba sama.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, polecam w takim razie. A po dzisiejszym dniu, już wiem, że taką bezę też jestem wstanie upiec :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wszystko co bezowe darzę miłością bezgraniczną!!!
    Bajeczny torcik!

    :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect