Klasyczne risotto wzbogacone krewetkami i zielonym groszkiem. Risotto najlepiej przygotować z odpowiedniej odmiany ryżu, który w pierwszej fazie podsmażamy z dodatkiem szalotki na oliwie, a następnie stopniowo zalewamy bulionem w takiej ilości, jaką ryż jest w stanie pochłonąć. Dobre risotto to jędrne ziarenka ryżu połączone gęstym, kremowym sosem wzbogacone aromatami cytryny, bazylii i mięty. Risotto z krewetkami i groszkiem z przepisu Jamiego Olivera.
500 ml bulionu
1 łyżka oliwy
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
200 g ryżu do risotta
sól
pieprz
50 ml wytrawnego białego wina
35 g masła
50 ml wytrawnego białego wina
35 g masła
250 g krewetek
1/2 szklanki zielonego groszku
50 g parmezanu
bazylia
mięta
sok z 1/2 cytryny
Groszek
ugotować do miękkości i odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać
posiekaną szalotkę, czosnek i selera, smażyć przez około trzy minuty.
Gdy warzywa zmiękną dodać ryż, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i
zwiększyć płomień. Gdy ryż zacznie się smażyć należy go mieszać
nieustannie, po około minucie gdy stanie się półprzezroczysty i wchłonie
wszystkie aromaty z warzyw należy wlać wino i dalej mieszać. Kiedy
alkohol wyparuje a ryż nabierze bardzo przyjemnego zapachu wtedy wlać
pierwszą chochlę gorącego bulionu ze sporą szczyptą soli. Maksymalnie
zmniejszyć płomień, aby ryż nie gotował się za szybko. Stopniowo jak ryż
będzie wchłaniał bulion dodawać następne porcje płynu i nieustannie
mieszać, zajmie to około 15 minut. W połowie czasu gotowania dodać
ugotowany groszek i krewetki. Po tym czasie należy spróbować czy ryż
jest już gotowy, jeśli nie to kontynuować dolewanie bulionu aż stanie
się miękki, ale nierozgotowany. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli
jest to konieczne. Zdjąć rondel z ognia, dodać masło i starty parmezan i
delikatnie zamieszać, przykryć pokrywką i pozostawić na 3 minuty,
wówczas risotto stanie się kremowe i lekko lejące. Podawać od razu po
przyrządzeniu skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną miętą i
bazylią.
a z miętą i groszkiem robiłam risotto w ten weekend, pycha, krewetki to świetny dodatek
OdpowiedzUsuńAga, krewetki do tego zestawu są doskonałe. Pozdrawiam
UsuńWyglada bardzo smacznie (choc ja osobiscie wole wilgotniejsze risotto - ale wiadomo, wtedy nie jest takie fotogeniczne ;)). Mieta i groszek to popularne polaczenie na Wyspach.
OdpowiedzUsuńMaggie, wilgotność można regulować według gustu :) Pozdrawiam
Usuńpiękne kolorki tego risotto, bardzo wiosenne:))) podoba mi się dodanie aromatu bazylii, mięty i cytryny - to gwarancja pyszności:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, wiosna choć na talerzu, gorzej za oknem. Pozdrawiam
UsuńPyszne połączenie smaków:) Mniam!
OdpowiedzUsuńKonwalia, o tak :) Pozdrawiam
UsuńPodoba mi się dodatek selera naciowego. Pyszne, włoskie smaki;-)
OdpowiedzUsuńAniu, seler jest świetny i bardzo go lubię :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam Kamilko takie ristotta :) zwlaszcza kiedy jest ten ryz specjalny do risotto ;D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ;-)
Sara, dobry ryż to podstawa risotta :) Pozdrawiam
UsuńPięknie się prezentuje. Ja tylko krewetek nie jadam to bym pewnie na kurczaczka zamieniła:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :*
Majana, kurczak świetnie się spisze :) Pozdrawiam
UsuńPrzepyszne zestawienie! Pyszne i pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńAngie, dziękuję i pozdrawiam
Usuńjaka wiosenna propozycja
OdpowiedzUsuńDusia, chociaż na talerzu kolorowo :) Pozdrawiam
UsuńProste i efektowne :)
OdpowiedzUsuńPhalange, i smacznie :) Pozdrawiam
Usuń