500 g mąki pszennej
150 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
300 g wody
8 g drożdży
Wszystkie
składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być
dosyć gęste, przykryć ściereczka i odstawić na 120 minut. Następnie
przełożyć ciasto do keksówki lub formować bochenek. Ciasto spryskać olejem i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60
minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 210° C i piec około 40 minut.
pięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
posypanych cukrem pudrem
Asieja, dla Ciebie też dużo słodyczy! Pozdrawiam
Usuńcudny! wyjątkowy, idealny na te święta:)
OdpowiedzUsuńMaugustyna, dziękuję, bardzo się cieszyłam, że wyszedł mam pieczony w tej formie! Najlepszego!
UsuńPiękny pomysł. Cudownie się prezentuje w barankowej formie:)
OdpowiedzUsuńMajana, o tak a właściwie prezentował, bo już go nie ma, uszy zjadł brat :) Buziaki!
Usuńpiękny chlebek :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!
Kachna, dla Ciebie i bliskich również :) Pozdrawiam
UsuńBardzo krótko wyrasta! Muszę kiedyś spróbować. Pewne zrobił furorę na wielkanocnym stole. Ja dziś też podałam swój chleb na śniadanie;-)
OdpowiedzUsuńAniu, koniecznie jest szybki do upieczenie i przepyszny!
Usuńahh , piękny <3
OdpowiedzUsuńKarolina, dziękuję!
Usuńpiękny ten barankowy chlebek, na pewno Wam smakował w świąteczny poranek!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, taki był pyszny, że zbyt długo na stole nie postał :) Pozdrawiam
Usuń