codzienność

niedziela, 15 kwietnia 2012

drożdżowa babka z dynią


Drożdżowa babka z dynią jest puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna. Do pieczenia tej babki nie potrzeba jajek, zawiera ona przecier dyniowy, dzięki niemu ma piękny kolor. Przepis na tę przepyszną drożdżową babkę pochodzi z bloga Trochę Inna Cukiernia


500 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
100 g brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
80 g masła
1/2 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni


Wszystkie składniki suche zmieszać. Masło roztopić, dodać do niego mleko, dynię i wmieszać do ciasta. Zostawić w cieple do podwojenia objętości, około godziny. Lekko wyrobić i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 40 minut. Piec w 180° C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.

13 komentarzy:

  1. wow! jak pięknie wyrosła:))) musi pysznie smakować:))) pozdrawiam niedzielnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ta babka bez jajek jest świetna, zupełnie inna od tych pieczonych wcześniej! Miłego wieczoru!

      Usuń
  2. Kamilka , ty jesteś zdolna Babka i pieczesz przepiękne babki , normalnie cudo upiekłaś , kochana ja już nie mam dyni ,ale chyba nawet Pincake pisała ,ze można marchewkę dać co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, właśnie od patrzenia na babkę marchewkową naszła mnie ochota na tę. Szkoda, że to już był mój ostatni pojemnik dyniowego puree. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. jeszcze o takiej nie słyszałam! ale pyszna musi być!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, gwarantuje, że warto się było o niej dowiedzieć. Pozdrawiam wieczornie!

      Usuń
  4. Przecier dyniowy? A to się kupuje, czy trzeba zrobić samemu? Dyni mam już ostatni woreczek w zamrażalce i żal mi się z nim rozstać;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ja robię sama w sezonie dyniowym. Przekrawam dynię na 4 części, wybieram pestki i piekę w piekarniku, aż zmięknie. Wtedy wybieram miąższ i miksuję blenderem, w pojemniczki i do zamrażalnika. Można też pokroić w kostkę i ugotować w odrobinie wody, wtedy zmiksować i do zamrażalnika :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Aniu, znalazłam na blogu przepis na puree dyniowe i już podlinkowałam. Może się przyda. Pozdrawiam

      Usuń
  5. ho, ho! ale zacna Pani Baba.
    świetnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, z dynią jej do twarzy :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Kamilko :) uwielbiam takie babki! ;-) wyglada bombastycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, i wierz mi tak też smakuje :) Buziaki!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect