Drożdżowa babka z dynią jest puszysta, wilgotna i bardzo aromatyczna. Do pieczenia tej babki nie potrzeba jajek, zawiera ona przecier dyniowy, dzięki niemu ma piękny kolor. Przepis na tę przepyszną drożdżową babkę pochodzi z bloga Trochę Inna Cukiernia.
500 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
100 g brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
80 g masła
1/2 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni
100 g brązowego cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
80 g masła
1/2 szklanki mleka
1 szklanka puree z dyni
Wszystkie składniki suche zmieszać. Masło roztopić, dodać do niego mleko, dynię i wmieszać do ciasta. Zostawić w cieple do podwojenia objętości, około godziny. Lekko wyrobić i przełożyć do wytłuszczonej formy. Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 40 minut. Piec w 180° C, aż się zrumieni, czyli około 35 minut.
wow! jak pięknie wyrosła:))) musi pysznie smakować:))) pozdrawiam niedzielnie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, ta babka bez jajek jest świetna, zupełnie inna od tych pieczonych wcześniej! Miłego wieczoru!
UsuńKamilka , ty jesteś zdolna Babka i pieczesz przepiękne babki , normalnie cudo upiekłaś , kochana ja już nie mam dyni ,ale chyba nawet Pincake pisała ,ze można marchewkę dać co?
OdpowiedzUsuńAlicjo, właśnie od patrzenia na babkę marchewkową naszła mnie ochota na tę. Szkoda, że to już był mój ostatni pojemnik dyniowego puree. Pozdrawiam!
Usuńjeszcze o takiej nie słyszałam! ale pyszna musi być!
OdpowiedzUsuńDominika, gwarantuje, że warto się było o niej dowiedzieć. Pozdrawiam wieczornie!
UsuńPrzecier dyniowy? A to się kupuje, czy trzeba zrobić samemu? Dyni mam już ostatni woreczek w zamrażalce i żal mi się z nim rozstać;-)
OdpowiedzUsuńAniu, ja robię sama w sezonie dyniowym. Przekrawam dynię na 4 części, wybieram pestki i piekę w piekarniku, aż zmięknie. Wtedy wybieram miąższ i miksuję blenderem, w pojemniczki i do zamrażalnika. Można też pokroić w kostkę i ugotować w odrobinie wody, wtedy zmiksować i do zamrażalnika :) Pozdrawiam
UsuńAniu, znalazłam na blogu przepis na puree dyniowe i już podlinkowałam. Może się przyda. Pozdrawiam
Usuńho, ho! ale zacna Pani Baba.
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda.
Karmelitka, z dynią jej do twarzy :) Pozdrawiam
UsuńKamilko :) uwielbiam takie babki! ;-) wyglada bombastycznie!
OdpowiedzUsuńSara, i wierz mi tak też smakuje :) Buziaki!
Usuń