środa, 11 kwietnia 2012

pasztet z soczewicy


Pyszny pasztet z soczewicy z przepisu Agnieszki Kręglickiej. Na pasztet najbardziej nadaje się czerwona soczewica, która rozgotowuje się na puree, nie trzeba jej miksować. Dodatkowo jeszcze soczewica, przyjmuje wszelkie przyprawy, które się do niej doda. W takim pasztecie doskonale smakuje dodatek tartej marchewki, cebuli, czosnku i tartego korzenia imbiru. Do tego sól, pieprz, mielony kumin i chilli, które też powinny chwilę podsmażyć się na patelni z warzywami. Mocniejsze nuty orientalne są mile widziane, pasuje curry, imbir, kropla sosu sojowego, pieprz syczuański. Rozpadające się warzywa miesza się z puree z soczewicy. Mieszanka powinna być intensywna, gdyż złagodnieje po dodaniu jaj. Doskonałym dodatkiem do pasztetu jest konfitura z pomarańczy i cebuli z chili.


3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/4 szklanki zielonej soczewicy
3 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
kawałek startego imbiru
pieprz cayenne
curry
słodka papryka
sos sojowy
3 łyżki oleju
3 jajka

Soczewicę opłukać i ugotować w dwóch szklankach wody. Soczewicę wymieszać z koncentratem. Marchewkę zetrzeć, cebulę i czosnek drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej wrzucić rozdrobnione warzywa, przyprawy i smażyć na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 40 minut w 180º C. Przed pokrojeniem pasztet ostudzić.

16 komentarzy:

  1. ciekawią mnie takie wege-pasztety, ale ta konfitura to jest po prostu mistrzostwo świata!!! bardzo intrygujące połączenie (zaraz zapisuję ten przepis:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, pasztet polecam jest przepyszny, można go doprawić według własnego gustu, bazą jest soczewica a reszta to co zechcesz. A konfitura doskonale pasuje do tego pasztetu, a do serów pierwsza klasa. Pozdrawiam

      Usuń
  2. to musi fantastycznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, to połączenie jest doskonałe :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. wow , prawdziwa Francja elegancja w wydaniu wegetariański, , wow

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, miło, że tak to widzisz :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Świetnie się prezentuje! A ta konfitura musi mieć niesamowity smak. Bardzo mnie ciekawi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, konfitura jest doskonała :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. pasztecik zapowiada sie smakowicie, ale ta konfitura pomaranczowa z cebuli mnie bardziej kusi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, skuś się konfitura jest tego warta :)

      Usuń
  6. Dzień dobry!
    Bardzo fajny pomysł - ja się jakoś nie mogę zabrać do pasztetu soczewicowego, a powinnam~!

    Potwierdzam, konfitury cebulowe są świetne, robiłam i z białą i z czerwoną i z perłową, z octem balsamicznym i z octem winnym, z czasem z chilli a czasem z fenkułem.. bardzo polecam takie konfitury, jeśli nie robiliście:)

    ps. fajne, radosne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atria, pasztet jest doskonały, warto go upiec. A konfiturę warto spróbować w każdej wersji :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Piękne zdjęcia Ci wyszły:-)) Coraz ładniejsze są twoje wpisy. Pozdrawiam gorąco;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziękuję, miło mi :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Konwalia, rzeczywiście doskonale razem smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect