poniedziałek, 23 kwietnia 2012

chleb orkiszowo - żytni


Pyszny chleb na bazie mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem oliwy która zostanie po wykorzystaniu suszonych pomidorów. Przepis na chleb orkiszowo - żytni pochodzi stąd.


250 ml zakwasu żytniego 
1 łyżeczka suszonych drożdży 
100 g mąki żytniej typ 2000
300 g mąki orkiszowej typ 700
2 łyżki oliwy 
200 ml wody
1 łyżeczka soli


Wszystkie składniki włożyć do miski, wymieszać mikserem do połączenia się składników. Ostawić do wyrośnięcia na około 3 godziny, w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zamieszać jeszcze raz i przełożyć do koszyka rozrostowego posmarowanego oliwą i mocno obsypanego mąką. W koszyczku ciasto powinno wyrastać około 2 godzin, aż podwoi objętość. Nagrzać piekarnik do 220º C i przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsadzić do nagrzanego pieca. Po 10 minutach pieczenia chleba zmniejszyć temperaturę do 190º C i piec jeszcze 35 minut.



27 komentarzy:

  1. A skąd mam wziąć zakwas żytni? Można taki gotowy kupić, czy trzeba zrobić? Jeśli zrobić, to jak? I skąd suszone drożdże? Nie wiedziałam, że są takie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tygrysica, bardzo czytelnie produkcja zakwasu jest opisana tutaj:
      http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/02/zakwas-zytni-krok-po-kroku.html
      A drożdże teraz już można kupić raczej w każdym sklepie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. zapiszę sobie ten przepis do wypróbowania :)
    Tygrysico najlepiej zakwas zrobić samemu, ale z tego co wiem można kupić suszony i go aktywować w domu
    drożdże suszone kupisz w sklepach ze zdrową żywnością, mysle że nadadzą się tu także drożdże instant dostępne w większości sklepów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję aga-aa. Ja dopiero planuję zacząć przygodę z wypiekiem chleba, więc niewiele wiem. Na razie czytam :)

      Usuń
    2. Aga, polecam chlebek jest bardzo smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. aajjjj widać ,ze taki mega chrupiący

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, dawno nie jadłam tak dobrego chleba :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. podoba mi się, bo orkisz nadaje fajnego posmaku. Ciekawa jestem czy na samym zakwasie dałoby radę upiec? Nie próbowałaś?
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika w oryginalnym przepisie był tylko zakwas, niestety ciasto niezbyt mi wyrosło, dodałam drożdże i wtedy było ok, podałam więc tak myślę, że jest lepiej. Pozdrawiam

      Usuń
  5. ale piekne dziurki w chlebku! :) takie lubie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, te dziury najbardziej cieszą :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. orkiszowy chlebek to samo zdrowie! :) aż nabrałam chęci na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, na śniadanie, podwieczorek, kolacje idealnie się nada :)

      Usuń
  7. mmm pychota!!!


    Zapraszam do obserwowania mojego nowego kulinarnego bloga ;)
    Ja oczywiście obserwuje ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika, dziękuję i pozdrawiam

      Usuń
  8. taki chleb jest zdecydowanie najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, bez porównania, domowy najlepszy :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Madziu, że też dziury mogą tak cieszyć w chlebie :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Piękny bochenek. Śliczny ma miąższ i wspaniałe dziury! Lubię takie chleby Kamilko.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, zdecydowanie zbyt rzadko piekę, a to tak cieszy :) Ściskam!

      Usuń
  11. Przepiękny chlebuś. Ze świeżym masełkiem na pewno jest wspaniały :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanna, z masłem najlepszy! Pozdrawiam

      Usuń
  12. wygląda nieziemsko i tak zapewne smakuje;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Różena, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Chleby to moja słabość a ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, moje też, szczególnie te domowe. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect