Smaczne połączenie smażonej na patelni polędwiczki wieprzową z ciemnym sosem balsamicznym, na bazie soków z mięsa, octu balsamicznego i truskawek. Pomysł na polędwiczki w truskawkowym sosie balsamicznym podpatrzony w Kwestii Smaku.
250 g truskawek
60 ml octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru pudru
1 polędwiczka wieprzowa
1 polędwiczka wieprzowa
40 ml oliwy
60 ml bulionu
60 ml bulionu
sól
pieprz
Truskawki
przekroić na połówki, wymieszać z cukrem pudrem i octem balsamicznym,
odstawić na 15 minut. Polędwiczkę pokroić na 2 centymetrowe kawałki,
doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć
polędwiczki przez 2 minuty z każdej strony, zmniejszyć ogień na wolny i
smażyć przez 8 kolejnych minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie
smażenia mięso raz odwrócić. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć
i odstawić na 5 minut, aby mięso odpoczęło. Patelnię na której smażyły
się polędwiczki ustawić ponownie na średnim ogniu i wlać bulion,
zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszyć ogień i
podgrzewać przez 2 minuty, doprawić ewentualnie solą i pieprzem.
Truskawki wyjąć z patelni i ułożyć na mięsie, resztę sosu zredukować na
większym ogniu i polać po polędwiczkach.
Truskawek do mięsa jeszcze nie dodawałam, ale skoro ananas i rabarbar mi smakowały, to truskawki tym bardziej powinny!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, truskawki są rewelacyjne :)
Usuńlubię mięsa na słodko. Truskawek jeszcze nie łączyłam z mięsem, ale wyglądają apetycznie, więc zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńOptymistyczna, pomysł na wykorzystanie truskawek jest naprawdę doskonały :) Pozdrawiam
UsuńIntrygujace! Nie jestem fanka polaczenia miesa i owocow, ale truskawki i balsamico - jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńMaggie, myślę, że to połączenie pozytywnie Cię zaskoczy. Pozdrawiam
UsuńCiekawe przepis. Uwielbiam truskawki.
OdpowiedzUsuńBrad, polecam, pycha!
UsuńKusząco z tymi truskawkami. Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia
Nie wiem,dlaczego nie opublikował się mój komentarz.
OdpowiedzUsuńZatem jeszcze raz: bardzo mi się podoba połaczenie z truskawkami. Mniam:)
Majanko, sama nie wiem dlaczego, mała awaria pewnie :) A truskawki są przepyszne z polędwicą. Pozdrawiam
Usuńo babciu, to dopiero ciekawy przepis. Polędwiczki z truskawkami! mniam! Robiłam z jabłkami, bo lubię na słodko, ale z truskawkami muszą być genialne!
OdpowiedzUsuńMarta, jeśli lubisz połączenie mięsa z owocami, to Ci na pewno posmakuje. Pozdrawiam
Usuńciekawa jestem jak smakuje takie połączenie, bo wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńZauberi, dla mnie rewelacja :) Pozdrawiam
Usuńjestem kupiona tym daniem. Jest tu wszystko, co uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńJoanno, w takim razie bardzo mi miło, pozdrawiam.
Usuń