codzienność

piątek, 6 kwietnia 2012

pasztet z pieczonych warzyw i fety


Pasztet warzywny doskonale będzie wyglądać jako zimna zakąska na świątecznym stole, sprawdzi się też jako posiłek podawany na ciepło. Pasztet ten jest bardzo delikatny, by go przygotować można dodać swoje ulubione warzywa i ryż. Pasztet z pieczonych warzyw i fety to bardzo smaczne połączenie.


4 czerwone papryki 
2 żółte papryki 
1 cukinia
250 g marynowanych karczochów
1/2 szklanki groszku
250 g fety
250 g ryżu
pęczek bazylii


Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200° C, aż skórka sczernieje. Poczekać chwilę aż ostygnie i obrać ze skórki i pokroić w paski. Cukinię pokroić na talarki, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego 200° C i piec około 10 minut. Ugotować ryż według przepisu podanego na opakowaniu, groszek zblanszować i wymieszać z ugotowanym ryżem. Karczochy odsączyć z zalewy. Na dnie formy do pieczenia pasztetu rozłożyć połowę ilości papryki. Na tym ułożyć kolejno połowę ilości sera, liście bazylii, cukinię, ryż wymieszany z groszkiem. Wszystko mocno docisnąć. Na tym ułożyć następnie rozdrobnione karczochy, pozostały ser oraz drugą część papryki i mocno wszystko docisnąć. Wstawić do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 45 minut. Pasztet wyjąć z piekarnika, odwrócić i wyłożyć na półmisek.

19 komentarzy:

  1. Ale fajnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny bardzo ciekawy pomysł;-) Wesołych świąt;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję i dla Ciebie również!

      Usuń
  3. Fajny pasztet. Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko, dla Ciebie różnież spokojnych i pogodnych Świąt!

      Usuń
  4. Lubię takie nowinki na talerzu :)

    Kochana, pragnę życzyć Tobie i Rodzince radosnych i ciepłych świąt! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya, dla Ciebie również spokojnych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy
      pełnych miłości i rodzinnego ciepła!

      Usuń
  5. Anonimowy4/06/2012

    mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne wegetariańska wersja pasztetu:))) bardzo mi się podoba:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny i smakowity pasztet:)

    Radosnych Świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, dla Ciebie spokojnych i pogodnych Świąt Wielkiejnocy
      pełnych miłości i rodzinnego ciepła!

      Usuń
  8. Spokojnych Świąt:) Dużo radości i wytchnienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję i dla Ciebie również wszystkiego co najlepsze! Pozdrawiam

      Usuń
  9. Jest mój ukochany groszek i już lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, groszku możesz dać tyle ile zechcesz :)

      Usuń
  10. Kurczę, pisałam komentarz, a go tu nie ma...

    Kamilko, pasztet prezentuje się ciekawie i bardzo smacznie.
    Życzę Ci wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, faktycznie coś się ostatnio dzieje z tymi komentarzami, też zauważyłam to na kilku blogach. Mail z komentarzem doszedł a tutaj go nie widać:( Dziękuję bardzo za życzenia i dla Was również wszystkiego co najlepsze!!!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect