codzienność

czwartek, 12 kwietnia 2012

jaskółcze gniazdka


Jaskółcze gniazdka to połączenie mięsa mielonego i przepiórczych jajek. To danie idealnie nadaje się jako przystawka, dobrze smakuje i ładnie wygląda na stole.


18 jajek przepiórczych
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki mąki pszennej
tarta bułka
olej do smażenia


Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek i obtoczyć w mące. W misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać rozbełtane jajko i wszystko razem dobrze połączyć. Na dłoni układać małe placuszki z mięsa, na środku każdego ułożyć jajo i obtaczać je w mięsie formując kulkę. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać przekrojone na pół.

22 komentarze:

  1. Cudne! Piękne "oczka"!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczy pomysł i wykonanie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, właściwie pierwszy raz z tymi małymi jajami, przedtem zawsze duże :)

      Usuń
  3. fajna przystawka! lubię to połączenie:))) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja też, te z przepiórczymi to takie na jeden gryz :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. takie typowo wielkanocne ;]
    ajć, przedłużasz świąteczną atmosferę, jak widzę ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, tak troszeczkę, zbyt szybko minęły :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Moja teściowa nazywa to pulpetem :) Dostałam takie w spadku po świętach. Dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, u nas pulpet to taki pasztet pieczony z jajkami i też go bardzo lubię :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Ivka, takie stare, u nas odkąd pamiętam, co prawda zawsze z kurzymi jajami :)

      Usuń
  7. Pomysłowe i pyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, start przepis, ale zawsze się sprawdza. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zapraszam do mnie :) Dziś tarta z musem czekoladowym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bon Appetit, zapominałam o dniu czekolady :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Oo, a mi akurat zostało kilka przepiórczych jaj ze świąt. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, do tego świetnie się nadadzą :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect