Jaskółcze gniazdka to połączenie mięsa mielonego i przepiórczych jajek. To danie idealnie nadaje się jako przystawka, dobrze smakuje i ładnie wygląda na stole.
18 jajek przepiórczych
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól
sól
pieprz
majeranek
2 łyżki mąki pszennej
tarta bułka
olej do smażenia
2 łyżki mąki pszennej
tarta bułka
olej do smażenia
Jajka przepiórcze ugotować na twardo, obrać ze skorupek i obtoczyć w mące. W misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso doprawić solą, pieprzem i majerankiem, dodać rozbełtane jajko i wszystko razem dobrze połączyć. Na dłoni układać małe placuszki z mięsa, na środku każdego ułożyć jajo i obtaczać je w mięsie formując kulkę. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na głębokim tłuszczu po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać przekrojone na pół.
Cudne! Piękne "oczka"!
OdpowiedzUsuńAngie, dziękuję :)
UsuńUroczy pomysł i wykonanie;-)
OdpowiedzUsuńAniu, właściwie pierwszy raz z tymi małymi jajami, przedtem zawsze duże :)
Usuńfajna przystawka! lubię to połączenie:))) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, ja też, te z przepiórczymi to takie na jeden gryz :) Pozdrawiam
UsuńŚliczne i pyszne:)
OdpowiedzUsuńKonwalia, dziękuję, miło mi.
Usuńtakie typowo wielkanocne ;]
OdpowiedzUsuńajć, przedłużasz świąteczną atmosferę, jak widzę ;]
Karmelitka, tak troszeczkę, zbyt szybko minęły :) Pozdrawiam
UsuńMoja teściowa nazywa to pulpetem :) Dostałam takie w spadku po świętach. Dobre :)
OdpowiedzUsuńKatie, u nas pulpet to taki pasztet pieczony z jajkami i też go bardzo lubię :) Pozdrawiam
UsuńPomysłowe danie!
OdpowiedzUsuńIvka, takie stare, u nas odkąd pamiętam, co prawda zawsze z kurzymi jajami :)
UsuńPomysłowe i pyszne!:)
OdpowiedzUsuńMajana, start przepis, ale zawsze się sprawdza. Pozdrawiam
UsuńZapraszam do mnie :) Dziś tarta z musem czekoladowym :)
OdpowiedzUsuńBon Appetit, zapominałam o dniu czekolady :) Pozdrawiam
UsuńOo, a mi akurat zostało kilka przepiórczych jaj ze świąt. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, do tego świetnie się nadadzą :) Pozdrawiam
Usuńpomysłowe :)
OdpowiedzUsuńKaś, bardzo smaczne :)
Usuń