codzienność

wtorek, 10 kwietnia 2012

włoski sernik z ricottą


Przepyszny włoski sernik z ricottą z dużą ilością bakalii. Ricottę przed pieczeniem należy specjalnie przygotować, poza tym masa serowa jest bardzo prosta w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Doskonale smakuje podawany ze świeżymi owocami. Przepis na sernik pochodzi z bloga Moje Wypieki.


90 g masła
55 g cukru
1 jajko
220 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 


Dno formy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód wyrobić, można w malakserze. Dno formy wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne w celu obciążenia i piec 10 minut w temperaturze 180º C, następnie usunąć papier i obciążenie, podpiekać kolejne 15 minut lub do złotego koloru. Spód ostudzić.


1000 g ricotty
1 łyżka skórki otartej z cytryny
60 ml soku z cytryny
5 jajek
1 szklanka cukru
40 g sułtanek
80 g kandyzowanych skórki pomarańczowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

Serek odcisnąć na sitku, przez gazę lub lniany ręczniczek, by usunąć nadmiar płynu. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę, pod koniec dodając bakalie. Wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 150º C przez około 70 minut, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty. Wystudzić, schłodzić przez 3 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

18 komentarzy:

  1. taki serniczek chętnie bym spróbowała, szczególnie, że u nas nie było żadnego... :P ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję, u nas bez sernika nie było by świąt :)

      Usuń
  2. Wygląda super. Tak świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, dziękuję, to taki sernik świąteczno - urodzinowy :) Pozdrawiam poświątecznie!

      Usuń
  3. twoj sernik Kamilo jest wspanialy! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Anonimowy4/10/2012

    ach jak tu smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się przeeepysznie,mniam:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, bardzo mi miło, wiesz jak cenię Twoje słowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wspaniale wygląda, znakomity !

    OdpowiedzUsuń
  7. Skoro włoski i z ricottą, to musie być przeprzepyszny! Na taki wygląda:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Pycha! i w ogóle super!:) Uwielbiam serniczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect