Przepyszny włoski sernik z ricottą z dużą ilością bakalii. Ricottę przed pieczeniem należy specjalnie przygotować, poza tym masa serowa jest bardzo prosta w wykonaniu, wszystkie składniki wystarczy razem zmiksować. Doskonale smakuje podawany ze świeżymi owocami. Przepis na sernik pochodzi z bloga Moje Wypieki.
90 g masła
55 g cukru
1 jajko
220 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno formy o średnicy 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód wyrobić, można w malakserze. Dno formy wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie kulki ceramiczne w celu obciążenia i piec 10 minut w temperaturze 180º C, następnie usunąć papier i obciążenie, podpiekać kolejne 15 minut lub do złotego koloru. Spód ostudzić.
1000 g ricotty
1 łyżka skórki otartej z cytryny
60 ml soku z cytryny
5 jajek
1 szklanka cukru
40 g sułtanek
80 g kandyzowanych skórki pomarańczowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka skórki otartej z cytryny
60 ml soku z cytryny
5 jajek
1 szklanka cukru
40 g sułtanek
80 g kandyzowanych skórki pomarańczowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Serek odcisnąć na sitku, przez gazę lub lniany ręczniczek, by usunąć
nadmiar płynu. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować
na jednolitą masę, pod koniec dodając bakalie. Wylać na podpieczony
spód. Piec w temperaturze 150º C przez około 70 minut, aż środek sernika
będzie ścięty i sprężysty. Wystudzić, schłodzić przez 3 godziny w
lodówce, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.
taki serniczek chętnie bym spróbowała, szczególnie, że u nas nie było żadnego... :P ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję, u nas bez sernika nie było by świąt :)
UsuńWygląda super. Tak świątecznie :)
OdpowiedzUsuńKatie, dziękuję, to taki sernik świąteczno - urodzinowy :) Pozdrawiam poświątecznie!
Usuńpiekny
OdpowiedzUsuńDusia, bardzo dziękuję :)
Usuńtwoj sernik Kamilo jest wspanialy! :)
OdpowiedzUsuńSara, kochana jesteś, miło mi :)
Usuńach jak tu smakowicie:)
OdpowiedzUsuńMaugustyna, bardzo dziękuję :)
UsuńPrezentuje się przeeepysznie,mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Majana, bardzo mi miło, wiesz jak cenię Twoje słowa :) Pozdrawiam
UsuńWspaniale wygląda, znakomity !
OdpowiedzUsuńSamantha, bardzo dziękuję :)
UsuńSkoro włoski i z ricottą, to musie być przeprzepyszny! Na taki wygląda:-)
OdpowiedzUsuńAniu, o jest rzeczywiście :)
UsuńMniam! Pycha! i w ogóle super!:) Uwielbiam serniczki:)
OdpowiedzUsuńJolu, dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Usuń