sobota, 7 kwietnia 2012

mazurek z konfiturą figową i pekanami


Mazurek z konfiturą figową i pekanami na idealnie kruchym spodzie na podstawie przepisu z "Kuchni polskiej" z 1975 r. Mazurek z nadzieniem z wyśmienitej konfitury figowej, udekorowany orzechami pekan i suszonymi figami. Spód do mazurka można upiec wcześniej.


100 g mąki krupczatki
65 g masła
1 żółtko ugotowane na twardo
35 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g konfitury figowej
orzechy pekan
suszone figi

Ugotowane żółtko przetrzeć przez sito. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 25 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Konfiturę wyłożyć równomiernie na upieczony kruchy spód, na konfiturze rozłożyć orzechy, udekorować suszonymi figami.

24 komentarze:

  1. Jaki śliczny mazurek! Pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, dziękuję! Teraz się udało, ciekawe co się działo przedtem :) Buziaki!

      Usuń
    2. No właśnie... hmmm
      A w ogóle jakąś dziwną godzinę widzę przy komentarzu hyhy;-)

      Pozdrowienia Kamilko, wesołego Alleluja !:)

      Usuń
    3. Majana, faktycznie godzina dziwna!
      Najlepsze życzenia dla Was!

      Usuń
  2. nie ma u mnie tradycji mazurków ale chętnie bym takiego jak Twój zjadła :), wesołych, spokojnych i smacznych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauberi, dla Ciebie i Twoich bliskich również najlepsze życzenia!

      Usuń
  3. Kamilko, Twój mazurek piękny i pewnie przepyszny:)
    A świat życzę Ci takich, jakich pragniesz - niezmiennie jednak pięknych w sercu! Serdeczności, Kamilko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, dziękuję i dla Was spokoju i miłości!

      Usuń
  4. Prawdziwe dzieło sztuki :))

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne te figowe kwiatki wyszły:) wyglądają jak orientalne ornamenty:))) ściskam świątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, miło, że widzisz, że to kwiatki, bo ja z tym przystrajaniem to na bakier trochę. Ściskam!

      Usuń
  6. Życzę Zdrowych Spokojnych Świąt i mokrego poniedziałku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję i dla Was również wszystkiego dobrego!

      Usuń
  7. Piekny jest i na pewno bedzie pyszny :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, pyszny owszem bo znika :)

      Usuń
  8. Cudowny kolejny mazurek do kolekcji, brawo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję, pyszny jest!

      Usuń
  9. Jak slicznie ozdobiony ! Oprocz mazurka podobaja mi sie te jajka-pisanki szydelkowe :) Cudenka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję te jajka to dzieło mojej mamy. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect