codzienność

piątek, 27 kwietnia 2012

torcik z limonkowym kremem


Key Lime Pie według źródła to amerykański deser z soku z limonek odmiany Key Lime, żółtek jaj i słodzonego mleka skondensowanego. Podczas mieszania dochodzi do reakcji pomiędzy skondensowanym mlekiem i kwaśnym sokiem z limonki co powoduje, że masa zaczyna gęstnieć bez konieczności pieczenia. Teraz raczej ze względów bezpieczeństwa spożywa się je po upieczeniu, chociaż wersje mrożone również są dostępne. Kulinarnym znakiem firmowym wyspy Key West, w stanie Floryda, jest właśnie Key Lime Pie. Torcik z herbatnikami Oreo i cudownie aksamitnym limonkowym kremem najlepiej upiec wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce. Przepis na torcik z limonkowym kremem podpatrzyłam tutaj.


160 g herbatników Oreo
100 g masła
5 żółtek
530 g mleko skondensowanego słodzonego
sok z 6 limonek 



Herbatniki drobno rozkruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Masą wyłożyć dno małej tortownicy, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175˚ C i piec 10 minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie ubić żółtka i powoli wlewać mleko skondensowane, następnie do masy dodawać powoli sok z limonek. Mieszankę żółtkową rozprowadzić na podpieczonym spodzie i wstawić na kolejne 15 minut do nagrzanego piekarnika. Torcik wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na noc do lodówki, by masa stężała.

21 komentarzy:

  1. Kamilko, mogę tylko głośno przełykać ślinę i achac i ochać, jaki on piękny na twoich zdjęciach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję Kochana, sprawiasz mi radość Twoimi słowami :)

      Usuń
  2. mmm, kochana, to jest dopiero pokusa.... a ja (jeszcze po świętach) jestem na słodyczowym odwyku! to ciacho kusi niemiłosiernie:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, podziwiam za silną wolę niejedzenia słodkiego! Buziaki!

      Usuń
  3. W przekroju to dopiero kusi na całego i wygląda tak pięknie, że się ma ochotę sięgnąć po kawałek! Musi być wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam straszną słabość do mleczka skondensowanego;)
    Chętnie bym skubnęła kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, w tym kremie mleko jest niebiańskie :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wygląda mega pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam ochotę na kawałeczek, można? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, bardzo proszę, częstuj się :)

      Usuń
  7. Ależ smakowicie wygląda! Ja też bym zjadła kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, namawiam do upieczenia, jest przepyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Wygląda przepysznie! Tak kremowo i delikatnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amy, taki właśnie jest ten krem :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Kamilo :) wyglada rewelacyjnie ten Twoj torcik :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, bardzo dziękuję Kochana! Ściskam!

      Usuń
  10. ale boski! wpraszam się do Ciebie na torcik i kawkę (i nie przyjmuję odmowy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, bardzo miło jest Cię gościć i z chęcią wypiłabym z Tobą kawcię na "żywo". Ściskam!

      Usuń
  11. świetny sernik :) częstuję się kawałkiem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect