codzienność

niedziela, 1 kwietnia 2012

rosyjska babka


Kulicz według źródła to rosyjska baba paschalna. Tradycja w wielu krajach mówi, że na wielkanocnym stole nie może zabraknąć drożdżowej baby, która jest symbolem umiejętności i doskonałości, a także dostatku. Kulicz jest przygotowywany zawsze na kilka dni przed Wielkanocą. Cała tajemnica wyglądu i smaku ciasta tkwi w procedurze jego przygotowania, która jest dość długa i skomplikowana, a przypomina przygotowywanie ciasta na chleb. Najczęstszymi dodatkami do babki są kandyzowane owoce, migdały i orzechy oraz rum. Kulicz pieczony jest w specjalnych formach o niewielkiej średnicy, za to bardzo wysokich, co nadaje rosyjskiej babie wielkanocnej specyficzny wygląd. To tego celu można więc wykorzystać puszki po kawie. 


Przepis na rosyjską babkę znalazłam u Alicji, a pochodzi stąd, ciasto jest bardzo leciutkie i puszyste. Babki wyrastają ponad foremki, więc dobierając litrowe puszki, warto zwrócić uwagę czy wypiek zmieści się nam w piekarniku. Lepiej wybierać szersze puszki a w połowie pieczenia, wystające główki przykryć papierem do pieczenia, aby nie uległy mocnemu zbrązowieniu.


1000 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 1/2 szklanki mleka
10 żółtek
3 białka
250 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
25 g koniaku
25 g kandyzowanych owoców
3 łyżki otartej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 g soli

Dno puszek wyłożyć posmarowanym masłem papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kulicz przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze 25° C. Zaparzyć 100 g mąki w 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w pozostałym ciepłym mleku, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę. Żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500 g mąki i zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku w 160° C około 45 minut. Upieczone babki pozostawić w formie do ostudzenia, gdyż inaczej ugną się pod ciężarem ciasta wystającego ponad foremkę.

33 komentarze:

  1. Kamila, ale baby , normalnie zachwycające , to są moje najukochańsze babki(ja pierwszy raz piekłam jak ty w puszkach , teraz piekę w babkowych), bez niej Wielkanoc nie ważna:D
    Twoje są prześliczne te grzybki mnie rozczulają, cudo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, dziękuję bardzo za znalezienie tej perełki, jest wspaniała i zawsze już ze mną na święta :) Buziaki!

      Usuń
  2. Wspaniałe!
    A kwiatowe ozdoby tak radośnie nastrajają.
    Kulicz to jedna z moich ulubionych wielkanocnych bab.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, smak faktycznie niezapomniany. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Jednym słowem...Cudowna!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie się prezentują te babki-grzybki:))) bardzo mi się podobają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, świetną mieliśmy przy tym zabawę, mój tata cały czas się zastanawiał jak my te babki powyciągamy z tych puszek :)

      Usuń
  5. O wooooow, ależ niesamowita baba!!! Przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy4/01/2012

    Cudne! naprawdę jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, bardzo dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Kamilko, Twoje baby są tak zachwycające, że jak tylko zobaczyłam miniaturkę zdjęcia od razu mnie urzekły! Śliczne! Napracowałaś się, ale efekt powalający:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, bardzo mi miło. Warto było, miło spędziłam przy nich czas i smak pozostał niezapomniany :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  8. Wow, jeszcze takiej babki nie widzialam. A smak moge sobie wyobrazic, choc troche, bo u nas na sniadanie dzisiaj byla babka z kandyzowanymi. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak patrze na te babke i zastanawiam sie czy w zwyklej formie upieczenie jej nie byloby przestepstwem? Jak myslisz, Kamilo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, wiem jedno tą babkę warto upiec w każdej formie :) U Alicji widziałam pieczoną w formie babkowej i też mnie zachwyciła. Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Kamilo, dzieki za odpowiedz, kochana jestes.
      Wszystkie skladniki mam procz koniaku. Moge zastapic go brandy? Nie mam nic innego w barku anizeli likiery i z tych ciezszych, wlasnie brandy.

      Usuń
    3. Agnieszko, ja bym dała to co masz. Nie znam się zbytnio i nawet nie widzę różnicy między nimi, może brendy jest mocniejsze :)

      Usuń
    4. Super. A wiesz ze dopiero co doczytalam ze koniac (cognac) jest odmiana brandy. Wiec nic mi nie pozostaje jak upiec te babke. W sam raz na sniadanie.

      Usuń
    5. Agnieszko, faktycznie koniak to tez brendy, przy okazji można się czegoś ciekawego dowiedzieć :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Anonimowy4/01/2012

    oo .mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow,boskie! Świetny pomysł na wykorzystanie puszek po kawie jako formy, a jakie urocze efekty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, ten pomysł bardzo przypadł mi do gustu, fajna była zabawa :)

      Usuń
  12. Ale fajne babki!:) a na formę z puszek bym nie wpadła!:) są śliczne!!!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Abcmojejkuchni, ja też nie :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. Wygląda na to pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Najlepsza i najpiekniejsza babka! Robię ją na Wielkanoc juz od 4 lat i stała się tradycyjna swiateczna babka :-). Dziękuję za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owl75, dziękuję, bardzo mi miło :) Najlepsze życzenia na Święta!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect