codzienność

środa, 4 kwietnia 2012

przepiórcze gniazdka


Przepiórcze gniazdka to smaczna  i efektowna przekąska, idealnie nadaje się na wielkanocne śniadanie. Wystarczy bagietka, przepiórcze jajka, kiełki rzodkiewki i ulubiona pasta z wędzonej makreli. Przepiórcze gniazdka podpatrzyłam w Moim Gotowaniu.


250 g wędzonej makreli
1 szalotka
2 ogórki kiszone
1 pomidor
2 łyżki majonezu
pieprz


Makrelę obrać z ości, bardzo dokładnie oddzielić od skóry, rozgnieść dokładnie widelcem. Cebulę, ogórki i pomidora pokroić w bardzo drobną kostkę, wymieszać składniki. Dodać majonez i wymieszać, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.


bagietka
pasta z makreli
jajeczka przepiórcze
kiełki rzodkiewki 

Jajka przepiórcze ugotować i obrać. Bagietkę pokroić na kawałki. Na każdą część nałożyć pastę z makreli, na tym położyć jajeczko. Udekorować kiełkami rzodkiewki.

28 komentarzy:

  1. Cudownie przedstawiłaś te jajeczka. Piękna wiosenna kompozycja !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izka, bardzo dziękuję, zimno, więc choć wiosna na talerzu :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Lekka wiosenka przekąska. Apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, rzeczywiście bardzo lekka i wiosenna. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Świetny pomysł i apetycznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, dziękuję i pozdrawiam!

      Usuń
  4. Uroczy pomysł!
    Jajeczka przepiórcze to zdrowsza alternatywa dla kurzych.
    Bardzo je lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja też bardzo lubię te maleństwa :)

      Usuń
  5. Naprawdę urocze! Uwielbiam te małe jajeczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. piękne to gniazdo!!!:) świetna ozdoba świątecznego stołu:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, faktycznie stół mogą zdobić :)

      Usuń
  7. Po prostu urocze! Cudeńka;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. o, bardzo fajna przystawka!
    hm, pasowałaby na Lany Poniedziałek. cos lekkiego.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem wielka fanką kiełków wszelakich. A takie pyszności to zawsze i wszędzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, kiełki to samo zdrowie, na wielkanocnym stole sprawdzą się doskonale :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Anonimowy4/04/2012

    ahh , mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo efektowna przystawka:) podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwek, cieszy mnie to, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. świetne, bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiosna na talerzu :D Muszę w końcu spróbować przepiórczych jaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, przepiórcze pyszne i ładnie się prezentują :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect