codzienność

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

faszerowane jajka


Faszerowane jajka to szybka propozycja na kolację albo spotkanie towarzyskie. Takie jajka doskonale sprawdzą się też na wielkanocnym stole. Jajka smakują podane na ciepło lub zimno. 


10 jajek
150 g szynki drobiowej
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki śmietany

1 łyżka majonezu
tarta bułka
sól
pieprz
masło do smażenia


Jajka ugotować na twardo, przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek i posiekać. Do posiekanych jajek dodać posiekaną szynkę, posiekany szczypiorek, śmietanę i majonez. Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Nadzienie nałożyć do skorupek, wierzch wyrównać i połówki jajek obtoczyć w tartej bułce. Jajka smażyć na rozgrzanym maśle na rumiany kolor.

18 komentarzy:

  1. podoba mi się pomysł z zasmażaniem takich faszerowanych klasycznie jajek:))) uwielbiam wszystko co w panierce:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, to jajka to mistrzostwo, u nas to tradycja dopiero kilku lat, bez nich nie ma już świąt :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Miałam je w tamtym roku na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, to wiesz, że dobre :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. A wiesz, że ja nigdy ich nie robiłam! Muszę zrobić, bo Twoje wyglądają po prostu przepysznie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie bo warto, proste a takie smaczne. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Robiłam w tym roku na Wielkanoc smazone jajka, moj farsz byl ubozszy ale sam efekt wizualnie podobny. Przypomniałaś mi...Święta się skonczyly a apetyt na smażone jajka powraca :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Izka, do dziś marzę o takim talerzu :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Mieliśmy to na świętach, moja Teściowa się specjalizuje w takich jajkach;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, fajnie jak ktoś przygotuje takie smakołyki! Pozdrawiam

      Usuń
  6. Lubię wszelkie faszerowane jajka, takich z patelni nigdy sama nie robiłam akurat, ale próbowałam i wiem, że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, fajnie, że miałaś okazję spróbować. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Uwielbiam jaja faszerowane a tak długo ich nie przyrządzałam...Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, to faktycznie najwyższa pora, bo warto. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Już wydawało mi się, że na jakiś czas mam dość jajek, ale jak widzę takie pyszności u Ciebie to znów mam na nie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, mnie też znów naszła na nie ochota :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect