Faszerowane jajka to szybka propozycja na kolację albo spotkanie towarzyskie. Takie jajka doskonale sprawdzą się też na wielkanocnym stole. Jajka smakują podane na ciepło lub zimno.
10 jajek
150 g szynki drobiowej
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
tarta bułka
tarta bułka
sól
pieprz
masło do smażenia Jajka ugotować na twardo, przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek i posiekać. Do posiekanych jajek dodać posiekaną szynkę, posiekany szczypiorek, śmietanę i majonez. Całość doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Nadzienie nałożyć do skorupek, wierzch wyrównać i połówki jajek obtoczyć w tartej bułce. Jajka smażyć na rozgrzanym maśle na rumiany kolor.
podoba mi się pomysł z zasmażaniem takich faszerowanych klasycznie jajek:))) uwielbiam wszystko co w panierce:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, to jajka to mistrzostwo, u nas to tradycja dopiero kilku lat, bez nich nie ma już świąt :) Pozdrawiam
UsuńPiękne! :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję i pozdrawiam
UsuńMiałam je w tamtym roku na święta :)
OdpowiedzUsuńJoasiu, to wiesz, że dobre :) Pozdrawiam
UsuńA wiesz, że ja nigdy ich nie robiłam! Muszę zrobić, bo Twoje wyglądają po prostu przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Aniu, koniecznie bo warto, proste a takie smaczne. Pozdrawiam
UsuńRobiłam w tym roku na Wielkanoc smazone jajka, moj farsz byl ubozszy ale sam efekt wizualnie podobny. Przypomniałaś mi...Święta się skonczyly a apetyt na smażone jajka powraca :D
OdpowiedzUsuńIzka, do dziś marzę o takim talerzu :) Pozdrawiam
UsuńMieliśmy to na świętach, moja Teściowa się specjalizuje w takich jajkach;-))
OdpowiedzUsuńAniu, fajnie jak ktoś przygotuje takie smakołyki! Pozdrawiam
UsuńLubię wszelkie faszerowane jajka, takich z patelni nigdy sama nie robiłam akurat, ale próbowałam i wiem, że pyszne :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, fajnie, że miałaś okazję spróbować. Pozdrawiam
UsuńUwielbiam jaja faszerowane a tak długo ich nie przyrządzałam...Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńMonika, to faktycznie najwyższa pora, bo warto. Pozdrawiam
UsuńJuż wydawało mi się, że na jakiś czas mam dość jajek, ale jak widzę takie pyszności u Ciebie to znów mam na nie ochotę:)
OdpowiedzUsuńIvka, mnie też znów naszła na nie ochota :) Pozdrawiam
Usuń