codzienność

wtorek, 17 kwietnia 2012

risotto z krewetkami i groszkiem

 
Klasyczne risotto wzbogacone krewetkami i zielonym groszkiem. Risotto najlepiej przygotować z odpowiedniej odmiany ryżu, który w pierwszej fazie podsmażamy z dodatkiem szalotki na oliwie, a następnie stopniowo zalewamy bulionem w takiej ilości, jaką ryż jest w stanie pochłonąć. Dobre risotto to jędrne ziarenka ryżu połączone gęstym, kremowym sosem wzbogacone aromatami cytryny, bazylii i mięty. Risotto z krewetkami i groszkiem z przepisu Jamiego Olivera.


500 ml bulionu
1 łyżka oliwy
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
200 g ryżu do risotta
sól 
pieprz
50 ml wytrawnego białego wina
35 g masła
250 g krewetek
1/2 szklanki zielonego groszku 
50 g parmezanu
bazylia
mięta 
sok z 1/2 cytryny

Groszek ugotować do miękkości i odcedzić. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekaną szalotkę, czosnek i selera, smażyć przez około trzy minuty. Gdy warzywa zmiękną dodać ryż, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem i zwiększyć płomień. Gdy ryż zacznie się smażyć należy go mieszać nieustannie, po około minucie gdy stanie się półprzezroczysty i wchłonie wszystkie aromaty z warzyw należy wlać wino i dalej mieszać. Kiedy alkohol wyparuje a ryż nabierze bardzo przyjemnego zapachu wtedy wlać pierwszą chochlę gorącego bulionu ze sporą szczyptą soli. Maksymalnie zmniejszyć płomień, aby ryż nie gotował się za szybko. Stopniowo jak ryż będzie wchłaniał bulion dodawać następne porcje płynu i nieustannie mieszać, zajmie to około 15 minut. W połowie czasu gotowania dodać ugotowany groszek i krewetki. Po tym czasie należy spróbować czy ryż jest już gotowy, jeśli nie to kontynuować dolewanie bulionu aż stanie się miękki, ale nierozgotowany. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest to konieczne. Zdjąć rondel z ognia, dodać masło i starty parmezan i delikatnie zamieszać, przykryć pokrywką i pozostawić na 3 minuty, wówczas risotto stanie się kremowe i lekko lejące. Podawać od razu po przyrządzeniu skropione sokiem z cytryny i posypane posiekaną miętą i bazylią.

20 komentarzy:

  1. a z miętą i groszkiem robiłam risotto w ten weekend, pycha, krewetki to świetny dodatek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, krewetki do tego zestawu są doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglada bardzo smacznie (choc ja osobiscie wole wilgotniejsze risotto - ale wiadomo, wtedy nie jest takie fotogeniczne ;)). Mieta i groszek to popularne polaczenie na Wyspach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, wilgotność można regulować według gustu :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. piękne kolorki tego risotto, bardzo wiosenne:))) podoba mi się dodanie aromatu bazylii, mięty i cytryny - to gwarancja pyszności:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, wiosna choć na talerzu, gorzej za oknem. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Pyszne połączenie smaków:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się dodatek selera naciowego. Pyszne, włoskie smaki;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, seler jest świetny i bardzo go lubię :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Uwielbiam Kamilko takie ristotta :) zwlaszcza kiedy jest ten ryz specjalny do risotto ;D

    pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dobry ryż to podstawa risotta :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Pięknie się prezentuje. Ja tylko krewetek nie jadam to bym pewnie na kurczaczka zamieniła:)
    Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, kurczak świetnie się spisze :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Przepyszne zestawienie! Pyszne i pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. jaka wiosenna propozycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, chociaż na talerzu kolorowo :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Proste i efektowne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect