codzienność

środa, 25 kwietnia 2012

fiołkowe ciasteczka


Zielono mam w głowie i fiołki w niej kwitną (...)
Kazimierz Wierzyński 


Ciastka są kruche i bardzo smaczne z dodatkiem fiołkowego cukru. Przepis na fiołkowe ciasteczka dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.

75 g masła
70 g cukru pudru
2 łyżki fiołkowego cukru
1 żółtko
2 łyżki śmietany
85 g mąki pszennej
szczypta soli

W misce wymieszać masło z cukrami, dodać mąkę, żółtko, śmietanę, sól i wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Nagrzać piekarnik do temperatury 170º C. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów. Wycinać z ciasta foremką dowolne kształty i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 12 minut, do lekkiego zrumienienia.




30 komentarzy:

  1. Ciasteczka wygladaja bosko! :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mojeprzetwory, dziękuję, miło mi. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Jak zwykle u Ciebie pysznie i pięknie!;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo miło czytać Twoje słowa!

      Usuń
  4. Bardzo apetyczne! też zrobiłam w trym roku fiołkowy cukier i na pewno wypróbuję go w wypiekach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, skoro masz cukier to już niewiele brakuje do reszty! Pozdrawiam

      Usuń
  5. oooo jasny gwint , teraz to ja będę marzyć nie tylko o takim cukrze ,ale i ciasteczkach ,ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, pozazdrościłam Ci ciastek i oto efekt :) Buziaki!

      Usuń
  6. och te kwiatki w ciasteczkach, to wyborny pomysł!!!:))) kiedyś w jednej restauracji jadłam deser lodowy z syropem fiołkowym, więc wyobrażam sobie jaka to rozkosz dla podniebienia!:)

    PS. Kamilo, a pamiętasz o płatkach róży, którymi zaproponowałaś mnie obdarować w zeszłym roku:))) ja nadal jestem na nie napalona:)))) ściskam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, taki fiołkowy deser musiał być pyszny!
      O różach pamiętam, odezwę się jak będzie ten czas. Boję się tylko o ich ilość, wymarzło mojej mamie kilka sporych krzaczków :(

      Usuń
    2. och, to życzę, aby te które zostały wyjątkowo obrodziły w tym roku!:)))

      Usuń
    3. Gosiu, mam nadzieję, że tak właśnie będzie :)

      Usuń
  7. cudnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję Ci bardzo :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Cudowne ciasteczka! Wiosenne, bajkowe, zakochałam się:)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jagódka, miło czytać Twoje słowa. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Bajkowe ciasteczka, śliczne fiołkowe maleństwa

    OdpowiedzUsuń
  10. Robicie takie pyszności z fiołkami a u mnie dopiero krokusy kwitną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynację, doczekasz się jeszcze, u mnie już po fiołkach i trochę mi szkoda :(

      Usuń
  11. ach,boskie te ciasteczka! I ten cukier fiołkowy. Niesamowite to wszystko!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super! Ja robiłam ciasteczka z kandyzowanymi fiołkami - idealne do kawy:)
    Bardzo dziękuję za mój baner i linka.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, miło brać udział w kwiatobraniu :)

      Usuń
  13. przeurocze! swoją drogą bardzo ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż się uśmiechnęłam na widok fiołkowych rarytasów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, te maleństwa mają swój niepowtarzalny urok :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect