Pyszna rolada nadziana konfiturą rabarbarową z różą, idealnie nadaje się by umilić niedzielne słoneczne popołudnie. Przepis na ciasto do rolady pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". Zawijaniec z konfiturą rabarbarową z różą dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012 oraz Rabarbarowej Akcji.
125 g mąki ziemniaczanej
125 g mąki krupczatki
125 g cukru
125 g masła
6 jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć, dodać cukier i dalej ucierać, dodać żółtka i ucierać. Dodać dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i dalej ucierać, na końcu dodać ubite na sztywno białka i lekko wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną dokładnie natłuszczonym papierem pergaminowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na około 30 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wyjąć, posmarować szybko konfiturą i póki gorące zwinąć w rulon odsuwając ciasto od papieru. Zwinięte ciasto mocno owinąć w papier. Po przestudzeniu odwinąć z papieru i posmarować z wierzchu konfiturą.
Wygląda wspaniale! Pyszności!
OdpowiedzUsuńMojetworyprzetwory, dziękuję, bardzo mi miło!
Usuńwyglada przepysznie!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńMadleine, dziękuję, pozdrawiam
Usuńno proszę, jakie to u nas dzisiaj goszczą "zakręcone" smakołyki:))) super przepis!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, Twoje mnie prześladują, muszę je upiec :)
UsuńNie wytrzymam na tej głupiej diecie przy takich widokach;-((
OdpowiedzUsuńAniu, wytrwałości!
Usuńwspaniale slodkosci :) jak zwykle u Ciebie Kamilo ;) bardzo lubie takie zawijance :)
OdpowiedzUsuńbuziaki ;*
Sara, dziękuję Kochana, bardzo mi miło :)
UsuńPrzepiękna rolada! I te róże...
OdpowiedzUsuńGosiu, no właśnie, te róże, cudne :)
UsuńJak pięknie wygląda! Szalejesz z kwiatkami i super :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia Kamilko:)
Majana, och te róże, co one ze mną robią :)
UsuńOd samego patrzenia człowiek robi się głodny;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, dziękuję, miło mi :)
Usuń