codzienność

czwartek, 21 czerwca 2012

mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem


Suflet to potrawa z utartych żółtek i ubitej piany z białek z dodatkiem owoców albo warzyw, zapiekana i podawana na gorąco. U mnie dziś propozycja na pyszny, mrożony deser z białą czekoladą i rabarbarem przygotowaną w kokilkach w formie sufletu. Mrożony suflet z białej czekolady z rabarbarem z przepisu Anny Olson, dodaję do Rabarbarowej Akcji.


2 szklanki rabarbaru
115 g cukru
1 łyżka ekstraktu wanilii

Rabarbar posiekać, wrzucić do rondla, dodać cukier i ekstrakt. Gotować przez kwadrans na średnim ogniu, aby otrzymać gęstą masę. Zmiksować blenderem i ostudzić. Zrobić kołnierzyki do kokilek, wziąć pasek pergaminu, owinąć wokół krawędzi kokilki i przytrzymać gumką.

320 ml śmietany kremówki
225 g białej czekolady
2 jaja
szczypta soli
3 łyżki cukru
2 łyżki wody
2 łyżki brandy

Roztopić białą czekoladę żeby nie było grudek, śmietanę ubić. Oddzielić białka od żółtek. Wlać białka do miski nad rondlem z wrzącą wodą. Ubić ze szczyptą soli i jedną łyżką cukru. Do żółtek dodać dwie łyżki cukru, dwie łyżki wody i dwie łyżki brandy. Postawić miskę nad rondlem z wrzącą wodą i ubijać masę na małym ogniu. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać trzepaczką, masa powinna przestygnąć. Dodać połowę bitej śmietany, ostrożnie wywieszać łyżką. Dodać resztę bitej śmietany i wymieszać, dodać pianę z białek, szybko wymieszać. Dodać cały rabarbar i szybko wymieszać. Masę przelać do kokilek tak, aby masa sięgała dwa centymetry ponad krawędź, wygładzić wierzch i włożyć do zamrażalnika.
 


30 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie! Cudowny deser na lato!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, też tak myślę, latem się sprawdzają mrożone :)

      Usuń
  2. Cudo!
    Zjadłabym go w mgnieniu oka.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne! jak tylko się dorobię takich kokilek, to sie wezmę za taki przepis:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wygląda! Aż boję się pomyśleć, jak to dobrze musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lektura Smaku, obłędnie smakują, dla fanów rabarbaru i lodów :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. właśnie na coś takiego mam ochotę! pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila! Tak nie można!
    Rano takie pyszności pokazujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, za to Ty zawsze wieczorem wodzisz mnie na pokuszenie :)

      Usuń
  7. U mnie dzisiaj duszno i goraco, tego mi bylo trzeba, ale z wykonaniem bede musiala poczekac do soboty... ;((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miss Coco, to już całkiem niedługo :)

      Usuń
  8. wspaniały suflet :) wieki nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwek, teraz muszę zrobić te właściwy :)

      Usuń
  9. Wszystko mi się w tym daniu podoba, że mrożone, że suflet, że z czekoladą!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, po zjedzeniu mega dawka szczęścia :)

      Usuń
  10. O mniam! podoba mi się bardzo. Nigdy nie jadłam sufletu. Brzmi i wyglada bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, to właściwie lody, jedynie sposób podania podobny :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Swietny ten suflet i znowu ... rabarbar ! Kamila,ja Ciebie naprawde poprosze o wymiane !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, bardzo proszę, to jest świetny pomysł :)

      Usuń
    2. O ! A czym bys sie najchetniej wymienila ?

      Usuń
  12. Rety, zaskoczylas mnei tym przepisem kamila - zachodzilam chwile w glowe jak on tak pieknei wyrasta w zamrazalniku, az doczytalam przepis - wspanialy, musze zrobic miejsce w zamrazalniku :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, to taka skucha, prawdziwego jeszcze nie robiłam, boję się go jak diabeł święconej wody. Ten mrożony polecam, zawsze się udaje i dobrze smakuje :)

      Usuń
    2. Powiem Ci, ze taka proba brzmi zachecajaco i jakos mam wrazenie, ze na upalne lato ktore przed nami (ha, ha nigdy nei wiadomo;) nada sie jak ulal i wyglada ze hej!

      Usuń
    3. Basiu, oby pogoda dopisała, wtedy takie mrożone desery świetnie smakują :) Pozdrawiam

      Usuń
  13. ojej! ale to musi być pyszne!Dziękuję za udział w rabarbarowej akcji;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olcik, było mi bardzo miło. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect