codzienność

poniedziałek, 4 czerwca 2012

risotto ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim


Pyszne, bardzo sycące i aromatyczne risotto na bazie dobrego ryżu i bulionu, który podczas dodawania do gotującego się ryżu musi stale być gorący. Do risotta potrzebne jest też wino, które nada wspaniałego, delikatnego posmaku i starty parmezan. Doskonałym dodatkiem będą w tym przypadku zielone szparagi oraz aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego oraz otarta skórka z cytryny, która nada świeżości. Przepis na risotto ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim pochodzi od bloga Bea w Kuchni.


500 g szparagów
2 szalotki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
350 g ryżu do risotto
200 ml białego wytrawnego wina
1000 ml bulionu
sól
pieprz
30 g masła
parmezan
10 liści czosnku niedźwiedziego
skórka z 1 cytryny 


Szparagi umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki, odciąć główki, łodygi pokroić na kawałki. Bulion zagotować i pozostawić na najmniejszym ogniu, by cały czas był ciepły. Ząbek czosnku zmiażdżyć, a następnie poszatkować wraz z cebulą. Dwie łyżki oliwy rozgrzać w rondlu i udusić cebulę z czosnkiem, nie dopuszczając do zbrązowienia. Następnie dodać ryż, wymieszać i smażyć około 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając. Dodać wino, zamieszać i gdy wino już odparuje dodać dwie chochle bulionu i gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając, za każdym razem gdy ryż wchłonie już większość płynu, dolać kolejną chochlę bulionu i dalej mieszać. W międzyczasie szparagi udusić kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni w dwóch łyżkach oliwy. Po około 15 minutach gotowania sprawdzić stopień miękkości ryżu, ma on być wystarczająco miękki, jednak nie rozgotowany. Gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, zdjąć garnek z ognia i dodać masło, starty parmezan, szparagi, otartą skórkę z cytryny oraz pokrojone liście czosnku niedźwiedziego i całość doprawić do smaku.

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam przepisy Bei. To risotto musi być pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, prawdziwa perełka :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. w tym roku jeszcze nie jadłam szparagów... przechodzę obok nich codziennie, i nie wiem, co z nimi zrobić... może właśnie risotto? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, a ja żałuję, że już się kończą. Pozdrawiam

      Usuń
  3. pyszne połączenie smaków w tym risotto! aż ślinka cieknie:))) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, bardzo żałuję, że tych liści czosnku miałam tak mało, bo są doskonałe. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mniam, szparagi i czosnek niedźwiedzi- czego chcieć więcej? Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, niczego tylko zajadać :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect