Pyszne, bardzo sycące i aromatyczne risotto na bazie dobrego ryżu i bulionu, który podczas dodawania do gotującego się ryżu musi stale być gorący. Do risotta potrzebne jest też wino, które nada wspaniałego, delikatnego posmaku i starty parmezan. Doskonałym dodatkiem będą w tym przypadku zielone szparagi oraz aromatyczne liście czosnku niedźwiedziego oraz otarta skórka z cytryny, która nada świeżości. Przepis na risotto ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim pochodzi od bloga Bea w Kuchni.
500 g szparagów
2 szalotki
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
350 g ryżu do risotto
200 ml białego wytrawnego wina
1000 ml bulionu
sól
pieprz
30 g masła
parmezan
10 liści czosnku niedźwiedziego
skórka z 1 cytryny
30 g masła
parmezan
10 liści czosnku niedźwiedziego
skórka z 1 cytryny
Szparagi
umyć, osuszyć, odłamać zdrewniałe końcówki, odciąć główki, łodygi
pokroić na kawałki. Bulion zagotować i pozostawić na najmniejszym ogniu,
by cały czas był ciepły. Ząbek czosnku zmiażdżyć, a następnie
poszatkować wraz z cebulą. Dwie łyżki oliwy rozgrzać w rondlu i udusić
cebulę z czosnkiem, nie dopuszczając do zbrązowienia. Następnie dodać
ryż, wymieszać i smażyć około 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając.
Dodać wino, zamieszać i gdy wino już odparuje dodać dwie chochle bulionu
i gotować na wolnym ogniu regularnie mieszając, za każdym razem gdy ryż
wchłonie już większość płynu, dolać kolejną chochlę bulionu i dalej
mieszać. W międzyczasie szparagi udusić kilka minut na dobrze rozgrzanej
patelni w dwóch łyżkach oliwy. Po około 15 minutach gotowania sprawdzić
stopień miękkości ryżu, ma on być wystarczająco miękki, jednak nie
rozgotowany. Gdy konsystencja ryżu jest już odpowiednia, zdjąć garnek z
ognia i dodać masło, starty parmezan, szparagi, otartą skórkę z cytryny
oraz pokrojone liście czosnku niedźwiedziego i całość doprawić do smaku.
Uwielbiam przepisy Bei. To risotto musi być pyszne;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, prawdziwa perełka :) Pozdrawiam
Usuńw tym roku jeszcze nie jadłam szparagów... przechodzę obok nich codziennie, i nie wiem, co z nimi zrobić... może właśnie risotto? :)
OdpowiedzUsuńKasiu, a ja żałuję, że już się kończą. Pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńAngie, dziękuję i pozdrawiam
Usuńpyszne połączenie smaków w tym risotto! aż ślinka cieknie:))) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo żałuję, że tych liści czosnku miałam tak mało, bo są doskonałe. Pozdrawiam
UsuńMniam, szparagi i czosnek niedźwiedzi- czego chcieć więcej? Pychotka:)
OdpowiedzUsuńMajana, niczego tylko zajadać :) Pozdrawiam
UsuńApetyczne!;-)
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuje :)
Usuń