Smaczne, małe i mięciutkie ciasteczka o dowolnym kształcie upieczone z truskawkami i kwiatkami czarnego bzu, po upieczeniu osypane cukrem pudrem. Przepis na ciastka z truskawkami i kwiatami czarnego bzu dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.
200 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g masła
4 jajka
200 g truskawek
cukier puder
kwiaty czarnego bzu
Masło
utrzeć na pianę, dodawać kolejno po jednym jajku i łyżce cukru, cały
czas ucierając. Pod koniec ucierania dodawać powoli mąkę.
Foremki wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, na wierzchu ułożyć pokrojone
truskawki i posypać kwiatkami czarnego bzu. Wstawić do nagrzanego do
180º C piekarnika i piec około 2o minut. Ciastka po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.
znakomite te ciasteczka! wyglądają wspaniale
OdpowiedzUsuńAtenka, dziękuję :)
UsuńWspaniale się prezentują :)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje, bardzo mi miło!
Usuńtruskawkowo-kwiatowe ciastka muszą być pycha:) my zrobiliśmy sobie dzisiaj jagodziankową słodką powtórkę:) udanego dnia!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, marzą mi się takie jagodowe smakołyki, ale nie widziałam jeszcze jagód, a kleszcze skutecznie odstraszają mnie od wyprawy do lasu :) Pozdrawiam
UsuńTruskawki i więcej mi nic nie potrzeba:)
OdpowiedzUsuńGula, i to jest to :)
Usuńcudnie wygladaja!
OdpowiedzUsuńDominika, dziękuję. Pozdrawiam
UsuńCudowne! Truskawki i biały bez to doskonała para:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię!
Aniu, to duet idealny, sprawdzany nie raz :) Pozdrawiam
UsuńPomysłowe. Naprawdę bardzo ładne :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję, wykorzystałam już chyba ostatnie kwiatki :) Pozdrawiam
Usuńmmm... pysznie!
OdpowiedzUsuńKarmelitka, dziękuję :)
Usuńwyglądają jak kawałki ciasta - cudne!
OdpowiedzUsuńKaś, bardzo podobała mi się ta foremka :) Pozdrawiam
UsuńCudeńka! :)
OdpowiedzUsuńPinkcake, dziękuję :)
Usuń