Sałata z grzankami i kozim serem jest bardzo szybka w przygotowaniu, wystarczy rozłożyć na talerzu liście sałaty rzymskiej, kawałki pleśniowego sera koziego, posypać wszystko grzankami przygotowanymi z wiejskiego chleba lub bagietki i polać to wszystko sosem na bazie śmietany z dodatkiem czosnku i świeżego oregano.
200 g pleśniowego sera koziego
1/2 bagietki
2 łyżki oliwy
100 ml kwaśnej śmietany
1 ząbek czosnku
oregano
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić bagietkę pokrojoną w kostkę, smażyć grzanki do momentu, aż będą zarumienione. Śmietanę wymieszać z przetartym czosnkiem, dodać posiekane oregano i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na półmisku rozłożyć liście sałaty rzymskiej, na niej ułożyć pokrojony na plasterki ser, rozsypać grzanki i polać całość sosem.
Za kozim serem nie przepadam, ale sałatka wygląda kusząco...
OdpowiedzUsuńAngie, doskonale nada się inny ulubiony ser :) Pozdrawiam
Usuńsmakowite połączenie! właśnie mam ochotę na coś sałatowego!:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, sałatki górą :) Pozdrawiam
UsuńWygląda jak zawsze zajebiście dobrze;-))))
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję :)
Usuńnie lubie za bardzo koziego sera,ale za to mojemu mezowi z pewnoscia by to danie smakowalo :)
OdpowiedzUsuńMadleine, inny ser też się świetnie sprawdzi :)
UsuńTakie najprostsze najlepsze:) Chrupiąca bagietka do tego mmmm :)
OdpowiedzUsuńMajana, zgadzam się :)
Usuńbardzo smakowite połączenie. i ładnie się prezenutuje na talerzu
OdpowiedzUsuńKaś, dziękuję, miło mi.
UsuńWygląda trochę jak sałatka cesarska przez te grzaneczki, a jednak jest inna :) Fajnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuńKatie, też tak pomyślałam :)
Usuń