3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka 2%
8 żółtek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
4 łyżki konfitury z róży cukrowej
W
garnku podgrzać 2 szklanki śmietany i mleko, w misce opartej na
garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzeć żółtka z cukrem i solą, aż masa
zgęstnieje i będzie jasnożółta. Zdjąć miskę z garnka i stale
ucierając wlewać powoli gorącą śmietanę z mlekiem. Przelać wszystko do
rondla i podgrzać na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą
łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać, około 3 minut. Krem
przecedzić i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać konfiturę różaną i
dobrze wymieszać. Ubić pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszać do
schłodzonego kremu. Zamrozić w maszynce do robienia lodów, postępując
zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełożyć do pojemnika i
wstawić do zamrażalnika przynajmniej na dwie godziny.
wyglądają przepysznie!!!:))) i jaka piękna ta filiżaneczka różana - całość prezentuje się bardzo romantycznie!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, romantyczne róże królują :)
Usuńniesamowite lody <3
OdpowiedzUsuńDusia, dziękuję :)
UsuńAch! Tęsknię za tym smakiem! Wspaniałe i wspaniałe zdjęcia!
OdpowiedzUsuńMuszę sobie koniecznie zrobić z mleka ryżowego.
Pozdrawiam serdecznie!
Gosiu, z mlekiem ryżowym będą miały ciekawy smak :) Pozdrawiam
UsuńOne muszą być cudowne, różane, cudnie kremowe, prawdziwe, domowe. Miałam okazję spróbować lodów różanych od G. i muszę przyznać, że były naprawdę niezłe :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, tez je jadłam i te są całkiem inne :) Pozdrawiam
UsuńDziś mnie po raz kolejny zamurowało z zachwytu!
OdpowiedzUsuńAniu, tym bardziej mi miło :)
UsuńAle lody! pycha, zjadłabym takiego, uwielbiam smak róży:)
OdpowiedzUsuńJolu, polecam do zrobienia :) Pozdrawiam
UsuńMusiały być pyszne!:)
OdpowiedzUsuńMagda, faktycznie były, bo już niema :)
UsuńNiesamowite, prawdziwa perelka na upalne dni !
OdpowiedzUsuńAlizea, dziękuję za miłe słowa :)
Usuńzjawiskowe :)
OdpowiedzUsuńKaś :)
Usuń