niedziela, 17 czerwca 2012

lody różane


Lody różane mają cudowny aromat i niesamowity smak, przygotowane są na bazie żółtek, śmietany oraz konfitury różanej domowej robotyPrzepis na różane lody dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka 2%
8 żółtek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli


W garnku podgrzać 2 szklanki śmietany i mleko, w misce opartej na garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzeć żółtka z cukrem i solą, aż masa zgęstnieje i będzie jasnożółta. Zdjąć miskę z garnka i stale ucierając wlewać powoli gorącą śmietanę z mlekiem. Przelać wszystko do rondla i podgrzać na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać, około 3 minut. Krem przecedzić i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać konfiturę różaną i dobrze wymieszać. Ubić pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszać do schłodzonego kremu. Zamrozić w maszynce do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika przynajmniej na dwie godziny.

 


18 komentarzy:

  1. wyglądają przepysznie!!!:))) i jaka piękna ta filiżaneczka różana - całość prezentuje się bardzo romantycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, romantyczne róże królują :)

      Usuń
  2. niesamowite lody <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach! Tęsknię za tym smakiem! Wspaniałe i wspaniałe zdjęcia!
    Muszę sobie koniecznie zrobić z mleka ryżowego.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, z mlekiem ryżowym będą miały ciekawy smak :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. One muszą być cudowne, różane, cudnie kremowe, prawdziwe, domowe. Miałam okazję spróbować lodów różanych od G. i muszę przyznać, że były naprawdę niezłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, tez je jadłam i te są całkiem inne :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Dziś mnie po raz kolejny zamurowało z zachwytu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, tym bardziej mi miło :)

      Usuń
  6. Ale lody! pycha, zjadłabym takiego, uwielbiam smak róży:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, polecam do zrobienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Magda, faktycznie były, bo już niema :)

      Usuń
  8. Niesamowite, prawdziwa perelka na upalne dni !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję za miłe słowa :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect