codzienność

sobota, 2 czerwca 2012

racuszki z kwiatami czarnego bzu


Pyszne, pięknie pachnące, drożdżowe racuszki z kwiatami czarnego bzu, doskonale smakują osypane cukrem pudrem. Przepis na racuszki dodaję do akcji Racuchy i Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.

160 g mąki pszennej
1 łyżeczka suszonych drożdży 
1 jajko
2 białka
2 łyżki cukru
150 ml mleka
150 ml serka homogenizowanego
sól
1 szklanka kwiatów czarnego bzu
2 łyżki oleju
cukier puder 

Jajko i białka ubić z cukrem, dodać drożdże, serek, mleko i mąkę oraz szczyptę soli. Wszystko razem ubić, aż powstanie gładkiego ciasta. Przebrać baldachimy czarnego bzu, oderwać ogonki i łodyżki, dodać kwiatki do masy, delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść ciasto i smażyć racuszki na złoty kolor z każdej ze stron. Podawać posypane cukrem pudrem.







18 komentarzy:

  1. ja to mam duże kwiatożetcze zaległości, ale apetyt kwiatowy duży i postanawiam kiedyś to nadrobić:) miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, uważaj to wciąga, ja już się kwiatowo uzależniłam. Miłej niedzieli!

      Usuń
  2. Rewelacyjne;)
    Było by mi bardzo miło, gdybyś dołączyła do akcji Racuchy wszelkiej maści 21012. Serdecznie zapraszam:)
    Tutaj podaję Ci lin ze szczegółami:http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/racuchy-wszelkiej-masci
    pozdrawiam
    Agiatis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agiatis, miło mi będzie :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja jeszcze nie jadłam racuszków z czarnym bzem.
    Wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dzieciństwa je uwielbiam.
    I chyba dzisiaj dzięki Tobie przygotuję je na podwieczorek.
    Pysznego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, smakowite popołudnie się zapowiada :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Mniami, Kochana ;* uwielbiam takie racuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. kuszące to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oryginalne :) a przy tym niezwykle smakowite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, bardzo smaczne dzięki dodatkowi czarnego bzu :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. To musi być pyszne, teraz marą mi się takie placuszki. Kwiat czarnego bzu znam tylko z syropu, ale lubię ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, syrop jest wspaniały, a bez doskonale sprawdza się w plackach i nie tylko :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Uwielbiam! :)
    Widzę, że cię wciągnęło na całego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja od zawsze byłam kwiatożercą, tylko takim ukrytym, miło mi uczestniczyć w Twojej kwiatowej akcji! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect