Pyszne połączenie kopru włoskiego z filetami kurczaka zapieczone pod beszamelem. Kurczak zapiekany z fenkułem pochodzi z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl", to danie idealnie smakuje podawane z zieloną sałatką. W oryginalnym przepisie beszamel przygotowywany był w inny sposób, ja wykorzystałam mój niezawodny przepis na ten sos.
50 g masła
50 g mąki pszennej
400 ml mleka
gałka muszkatołowa
sól
Masło
rozgrzać, zdjąć z ognia i ciągle mieszając dodawać mąkę. Wymieszać
na gładką masę, dodać mleko i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Beszamel zdjąć z ognia doprawić do smaku solą i świeżo startą gałką
muszkatołową.
1 koper włoski
2 filety z kurczaka
sól
pieprz
50 g parmezanu
Koper
włoski oczyścić i pociąć, wsadzić do wrzątku i gotować 5 minut. Osączyć
i pokroić na kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu
rozłożyć pokrojone w kostkę filety z kurczaka doprawione solą i
pieprzem. Wszystko zalać sosem beszamelowy, posypać startym parmezanem i
zapiekać około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190º C. Podawać z zieloną sałatką.
Kamila,
OdpowiedzUsuńTy wiesz,jak pysznie zacząć dzień.
Książkę S.Dahl mam,ale tego przepisu dotąd nie zrealizowałam.Widać,że warto.
Smacznego dnia!
Amber, warto, pyszne to połączenie. Pozdrawiam
UsuńNo dobra... to mam pytanie. Jak smakuje fenkuł, do czego jest podobny w smaku?
OdpowiedzUsuńGula, koper włoski to bylina, zaliczana do rodziny selerowatych, ma silny anyżkowy zapach i smak :) Pozdrawiam
UsuńChyba bym sama na to nie wpadła, ale danie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, fajnie, że są książki i blogi :)
UsuńJeśli dostanę koper włoski na placyku, to dziś zrobię to danie, bo proste i szybkie, no i przekonuje mnie, że jest smaczne.
OdpowiedzUsuńKopru nie ma, ale zrobiłam wariację na ten temat- smaczna wyszła;-)
UsuńMam tę książkę, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam tego dania;)
OdpowiedzUsuńGapa ze mnie! Dzięki Tobie je wypróbuję:)
Magda, wypróbuj koniecznie. Dzięki temu, że pozwalamy zaglądać do naszych kuchni, zawsze można znaleźć coś fajnego :)
UsuńKoniecznie muszę spróbować, bo fenkuł to u mnie stanowczo zbyt rzadki gość
OdpowiedzUsuńAngie, ja bardzo ubolewam, że u mnie tak rzadko można go kupić :)
UsuńTo musi być pyszne:) wygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuńAtenka, to połączenie jest przepyszne! Pozdrawiam
Usuńnie nadążam za Twoimi pysznosciami! :)* wspanialy kurczak!
OdpowiedzUsuńSara, wzajemnie :) hihihi
Usuńkurczak na pewno pyszny, ale ja już obmyślam plan do czego wykorzystam słodką przesyłkę od Ciebie! (muszę to dobrze przemyśleć, bo aż szkoda mi użyć:)))) dziękuję po stokroć - to była naprawdę cudowna niespodzianka w ten pochmurny deszczowy dzień:))))) ściskam gorąco!:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, mam nadzieję, że Wam zasmakuje, używaj nie oszczędzaj :) Dojechała nieuszkodzona? Pozdrawiam
Usuńprzesyłka dotarła nieuszkodzona:) na razie wypróbowałam ocet, do sałatki, jest pyszny! a z konfiturą to chętnie zrobiłabym pączki:))) bo z różanym nadzieniem to moje ulubione:) pozdrawiam!
UsuńGosiu :))))
UsuńLubię na pikantnie, no i kurczaka bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMarta, więc danie w sam raz dla Ciebie :)
UsuńChętnie bym spróbowała tego dania, podoba mi się to zestawienie :)
OdpowiedzUsuńMajana, polecam warto spróbować :) Ściskam!
Usuńfenkuł to dla mnie absolutna egzotyka, aż wstyd, nigdy nie jadłam... ale wygląda pysznie, poza tym druga nazwa - koper włoski - podoba mi się, bo koper lubię, a to co włoskie jest smaczne, więc jak koper włoski może nie być dobry??? no jak???
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, mnie bardzo podoba się nazwa fenkuł, bardzo mi smakuje i wszystkim polecam. Wiem jednak, że fanów ma tylu co osób które go nie cierpią. Spróbuj, ciekawa jestem w której będziesz grupie :) Pozdrawiam
UsuńAniu, polecam, to naprawdę pyszne zestawienie!
OdpowiedzUsuń