Makaronowe muszle z farszem wykonanym z trzech rodzajów sera, ricotty, mozzarelli i parmezanu, doprawionymi świeżą bazylią, zapieczone w sosie pomidorowym z czosnkiem. Muszle z nadzieniem serowym można przygotować wcześniej, a po przyjściu do domu wstawić do piekarnika i zapiec.
20 sztuk abissina rigate
700 ml passaty pomidorowej
250 g sera ricotta
150 g mozzarelli
50 g parmezanu
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
bazylia
sól
pieprz
Muszle wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Wymieszać ricottę, z drobno pokrojoną kulą mozzarelli, startym parmezanem i posiekaną bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nadziewać muszle przygotowanym farszem. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i delikatnie go poddusić, wlać sos pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chwilę całość dusić. Na dno naczynia do zapiekania wlać sos pomidorowy i na wierzchu ułożyć nadziane muszle. Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180º C, przez około 30 minut.
muszle z trzema serami, to coś z pewnością dla mnie:))) miłego weekendu!:)
OdpowiedzUsuńGosiu, z pewnością, pozdrawiam :)
UsuńMmm...wspaniale wyglądają! Takie danie jest zdecydowanie w moim guście!
OdpowiedzUsuńDzikowiec, miło czytać Twoje słowa :) Pozdrawiam
Usuńooooooo jak to bosko wygląda:) uwielbiam faszerowane makarony:D
OdpowiedzUsuńAtenka, dziękuję, miło mi.
Usuńwyglądają przeapetycznie.
OdpowiedzUsuńAgabi, dziękuję, pozdrawiam serdecznie!
UsuńUwielbiam takie dania :) Nadziewane muszle zawsze wychodzą przepyszne :)
OdpowiedzUsuńAgnieszka, zgadzam się :)
UsuńCudownie nadziane <3
OdpowiedzUsuńSlyvvia, dziękuję, pozdrawiam!
UsuńPyszności! Fajnie i smacznie nadziane te muszle :)
OdpowiedzUsuńMajana, dziękuję Kochana za miłe słowa!
UsuńGenialny przepis. Koniecznie muszę powtórzyć, bardzo oryginalna potrawa!
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo się cieszę, że przepis przypadło Tobie do gustu! Pozdrawiam
Usuń