Ratatuj to jarska potrawa prowansalska, opierająca się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Podany z bagietką ten pyszny letni zestaw warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ulubionymi ziołami doskonale nadaje się na obiad czy kolację.
1 bakłażan
1 cukinia
3 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryka
200 g pieczarek
200 g pieczarek
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
pieprz
gałązki tymianku
Bakłażana, cukinię, obrane cebule, pokroić w plastry. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w paski. W rondlu rozgrzać dwie łyżki oliwy, wrzucić bakłażan i podsmażyć go z każdej strony, tak przygotowanego bakłażana przełożyć do innego naczynia pod przykryciem. W szerokim rondlu rozgrzać pozostałą oliwę wrzucić cebulę, czosnek i podsmażyć, dodać grzyby, chwilę smażyć, następnie dodać cukinię, paprykę i chwilę podsmażyć, wlać wino, dodać pomidory oraz gałązki tymianku. Całość dusić razem około 20 minut, dodać bakłażana, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wszystko razem jeszcze chwilę dusić. Przed podaniem wyciągnąć gałązki tymianku.
Pyszne na ciepłe dni.
OdpowiedzUsuńLubię do ratatouille czerwone wino.
Amber, o tak czerwone wino doskonale pasuje :)
UsuńCiekawe z tym bakłażanem, że nie można dusić z nim. Gorzkie będzie? Wspaniałe danie i chyba poddałaś mi pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńAniu, bardziej chodzi o to by został w całości i nie rozpadł się podczas długiego gotowania :) Pozdrawiam
Usuńto już drugie ratatuj tego dnia, które widzę, tyle że w dwóch różnych wersjach:) wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńAtenka, myślę, że oba smaczne, widziałam u Angie :) Pozdrawiam
UsuńHihih...to widzę, że poszłyśmy w podobne smaki - u mnie na kuchni light tarta z ratatują ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Angie, bardzo odpowiada mi Twoja wersja :)
UsuńUwielbiam ratatouille, w sezonie letnim robię bardzo, bardzo często. Kuchnia prowansalska dostarcza cudowne smaki!
OdpowiedzUsuńRenata, zgadzam się, prowansalskie smaki są doskonałe :) Pozdrawiam
Usuńlubimy takie smaki:) ale mi ochotę zrobiłaś:)) pozdrawiam z deszczowego Poznania:)
OdpowiedzUsuńGosiu, na słoneczne i deszczowe dni pasuje :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadlam ratatuj, a wszyscy mowia, ze takie dobre! :)
OdpowiedzUsuńDominika, zgadzam się ze wszystkimi, dobre!
UsuńBardzo lubię to danie, szczególnie latem,
OdpowiedzUsuńkiedy pomidory są takie pyszne:)
Magda, z letnimi pomidorami to bezcenne smaki :)
UsuńWspaniale, warzywnie i kolorowo!
OdpowiedzUsuńJa dziś wykombinowałam też coś warzywnego, podobne składniki, ale bez pieczarek.
Ivka, pieczarki nie są obowiązkowe :) Pozdrawiam
UsuńTo danie jest fantastyczne! Mniam, ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńMajana, fantastyczne, to pewne!
UsuńAnna, to jesteśmy dwie :)
OdpowiedzUsuń