wtorek, 12 czerwca 2012

grillowane szparagi w sosie czosnkowym z migdałami


Grillowane zielone szparagi podane z czosnkowym sosem przygotowanym na bazie mielonych migdałów, tartej bułki, mleka oraz oliwy. Sos czosnkowy z migdałami jest doskonały w smaku i świetnie nadaje się do innych grillowanych warzyw. Grillowane szparagi w sosie czosnkowym z migdałami to przepis Anny Olson.


1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki wody
1/6 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki tartej bułki
1 łyżka octu sherry
1/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
500 g zielonych szparagów

Wymieszać migdały z mlekiem, wodą i wstawić na noc do lodówki. W naczyniu malaksera zmiksować czosnek z mieszanką migdałową, tartą bułką i octem na gładką masę. Wlać oliwę cienkim strumieniem, nie przerywając miksowania, w razie potrzeby sos rozrzedzić, dodając nieco wody, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wstawić do lodówki, a przed podaniem wyjąć go odpowiednio wcześnie, aby osiągnął temperaturę pokojową. Szparagi oczyścić i wrzucić do wrzątku, blanszować bez przykrycia, aż zmiękną. Szparagi wyciągnąć i zahartować w misce z wodą i lodem, by przestały się gotować i zachowały kolor. Rozgrzać patelnię grillową, obtoczyć zblanszowane szparagi w oliwie, doprawić solą oraz pieprzem i rozłożyć na patelni. Obracać je, aż szparagi będą gorące, a grill odznaczy się na nich ciemnymi smugami. Podawać szparagi na ciepło z sosem migdałowym z czosnkiem o temperaturze pokojowej.

22 komentarze:

  1. Pyszny widok!
    Ja też cały czas delektuję się szparagami.
    Oby nigdy się nie skończyły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, oby, smacznie by było :)

      Usuń
  2. Pysznie i prosto. Wiecej nie trzeba.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała propozycja, bo na weekend planujemy grilla;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, mam nadzieje, że Wam zasmakuje :)

      Usuń
  4. mmm... jakoś odpuściłam już z tymi szparagami, ale muszę jeden co najmniej pęczek skonsumować przed końcem sezonu:))) pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, a ja cały czas jeszcze się delektuje ich smakiem :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wspaniałe :-) Narobiłaś mi takiego apetytu, że zaraz po pracy lecę po szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna, fajnie, że jeszcze są :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Ciekawe połaczenie. Smacznie wygląda,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, te sos jest świetny, muszę spróbować z innymi warzywami :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Dominika, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  8. Dodatek migdałów bardzo mnie intryguje, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, myślę, ze Wam posmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Odlot. Połączenie niesamowite

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, kilka składników i smaczne danie :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Bardzo mi sie podoba ten dodatek migdalow ;-)

    buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, migdały pasują na słodko i wytrawnie :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. sos czosnkowy i migdały gwarantują wspaniały smak, wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, zgadzam się, pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect