Grillowane zielone szparagi podane z czosnkowym sosem przygotowanym na bazie mielonych migdałów, tartej bułki, mleka oraz oliwy. Sos czosnkowy z migdałami jest doskonały w smaku i świetnie nadaje się do innych grillowanych warzyw. Grillowane szparagi w sosie czosnkowym z migdałami to przepis Anny Olson.
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki wody
1/6 szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki tartej bułki
1 łyżka octu sherry
1/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
500 g zielonych szparagów
Wymieszać
migdały z mlekiem, wodą i wstawić na noc do lodówki. W naczyniu
malaksera zmiksować czosnek z mieszanką migdałową, tartą bułką i octem
na gładką masę. Wlać oliwę cienkim strumieniem, nie przerywając
miksowania, w razie potrzeby sos rozrzedzić, dodając nieco wody,
doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos wstawić do lodówki, a przed
podaniem wyjąć go odpowiednio wcześnie, aby osiągnął temperaturę
pokojową. Szparagi oczyścić i wrzucić do wrzątku, blanszować bez
przykrycia, aż zmiękną. Szparagi wyciągnąć i zahartować w misce z wodą
i lodem, by przestały się gotować i zachowały kolor. Rozgrzać patelnię
grillową, obtoczyć zblanszowane szparagi w oliwie, doprawić solą oraz
pieprzem i rozłożyć na patelni. Obracać je, aż szparagi będą gorące, a
grill odznaczy się na nich ciemnymi smugami. Podawać szparagi na ciepło
z sosem migdałowym z czosnkiem o temperaturze pokojowej.
Pyszny widok!
OdpowiedzUsuńJa też cały czas delektuję się szparagami.
Oby nigdy się nie skończyły.
Amber, oby, smacznie by było :)
UsuńPysznie i prosto. Wiecej nie trzeba.
OdpowiedzUsuńMaggie, zgadzam się :)
UsuńWspaniała propozycja, bo na weekend planujemy grilla;-)
OdpowiedzUsuńAniu, mam nadzieje, że Wam zasmakuje :)
Usuńmmm... jakoś odpuściłam już z tymi szparagami, ale muszę jeden co najmniej pęczek skonsumować przed końcem sezonu:))) pysznie:)
OdpowiedzUsuńGosiu, a ja cały czas jeszcze się delektuje ich smakiem :) Pozdrawiam
UsuńWspaniałe :-) Narobiłaś mi takiego apetytu, że zaraz po pracy lecę po szparagi :-)
OdpowiedzUsuńGrażyna, fajnie, że jeszcze są :) Pozdrawiam
UsuńCiekawe połaczenie. Smacznie wygląda,mniam:)
OdpowiedzUsuńMajana, te sos jest świetny, muszę spróbować z innymi warzywami :) Pozdrawiam
Usuńcudnie wygladaja!
OdpowiedzUsuńDominika, dziękuję, pozdrawiam
UsuńDodatek migdałów bardzo mnie intryguje, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, myślę, ze Wam posmakuje :) Pozdrawiam
UsuńOdlot. Połączenie niesamowite
OdpowiedzUsuńKarolina, kilka składników i smaczne danie :) Pozdrawiam
UsuńBardzo mi sie podoba ten dodatek migdalow ;-)
OdpowiedzUsuńbuzka ;*
Sara, migdały pasują na słodko i wytrawnie :) Pozdrawiam
Usuńsos czosnkowy i migdały gwarantują wspaniały smak, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKuchenny bałagan, zgadzam się, pozdrawiam
Usuń