Wspaniałe i bardzo puszyste, letnie ciasto z truskawkami, pieczone z dodatkiem pokruszonych bez. Przepis na truskawkowe ciasto eton mess pochodzi z magazynu "GoodFood" z znalazłam je u Pat.
175 g masła
5 łyżek śmietany kremówki
5 jajek
100 g mielonych migdałów
150 g cukru
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
400 g truskawek
5 łyżek śmietany kremówki
5 jajek
100 g mielonych migdałów
150 g cukru
225 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
400 g truskawek
8 bezików
Masło roztopić, gdy przestygnie wlać kremówkę, wymieszać. W misce za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem na gładką masę. Wlać masło z kremówką i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, migdały i cukier waniliowy. Masę wylać do foremki o wymiarach 20 x 30, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki i posypać pokruszonymi bezami. Piec w temperaturze 180° C przez około 60 minut.
Śliczne!
OdpowiedzUsuńJeżeli z własną bezą to masz mnie...
Amber, to Cię mam :)
UsuńPrawdziwa rozpusta dla zmysłów;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, i dla p..y :)
Usuńwspaniałe ciacho!:)kusisz
OdpowiedzUsuńAtenka, skuś się :)
UsuńTyle pyszności w jednym cieście!:)
OdpowiedzUsuńMagda, prawdziwa rozpusta :)
UsuńAle pysznie wygląda! Wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńEwa, dziękuję i polecam
UsuńTakie wspaniałe połaczenie smaków, że musi wybornie smakować :-)
OdpowiedzUsuńGrażynko, ciasto rzeczywiści jest świetne, pozdrawiam
UsuńSłyszałam o deserze eton mess, a ciasto to dla mnie nowość, musiało być pyszne
OdpowiedzUsuńIvka, ciasto bardzo polecam, deser zresztą też :)
Usuńale bym takie teraz zjadla!
OdpowiedzUsuńDominika, częstuj się, proszę!
Usuńeton mess jadłam tylko w postaci deseru, ale na takie ciacho też chętnie bym się skusiła:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, skuś się koniecznie :)
Usuńsmakowity bałagan truskawkowy, nigdy nie jadłam ani deseru ani ciasta! wygląda obłędnie przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, polecam deser i ciacho, koniecznie w sezonie truskawkowym, pozdrawiam
UsuńPrzepiękne i zapewne przeeepyszne. WYgląda super !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło:)
Majana, ciasto jest znakomite, sama przyjemność jedzenia :)
UsuńPyszności Kamilo!
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję, wiem, że dla Ciebie to tortury :)
UsuńMniam, ale pycha! ;*
OdpowiedzUsuńSara, polecam :)
Usuń