środa, 6 czerwca 2012

bananowe ciasto z rabarbarem


Bananowe ciasto z rabarbarem jest bardzo szybkie w przygotowaniu i doskonale nadaje się na piknik, jeśli tylko pogoda na to pozwoli, bo znika bardzo szybko. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i mięciutkie, kwaśny rabarbar doskonale przełamuje słodycz bananów. Przepis na to doskonałe ciasto znalazłam u Agi z bloga Kulinarne Spotkanie i dodaję do Rabarbarowej Akcji.

 
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
100 ml oleju
1/3 szklanki wody
2 banany
1 szklanka rabarbaru 

Banany rozgnieść widelcem na puree, rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać składniki sypkie. W drugiej misce połączyć jajka, olej, wodę i rozgniecione banany. Połączyć dwa rodzaje składników, dodać rabarbar i wymieszać wszystko łyżką. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.



22 komentarze:

  1. Śliczne i pyszne!
    Rabarbar w tym sezonie mnie prześladuje,bo do tej pory jadłam go jedynie na surowo z cukrem - jak w dzieciństwie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, jadłaś w najlepszej z możliwych form, uwielbiam tak :)

      Usuń
  2. połączenie bananów i rabarbaru znam z konfitury, którą robiłam w zeszłym roku, więc wyobrażam sobie, że to ciacho musi być naprawdę pyszne!!!:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, jeśli lubicie wilgotne ciasta, to na pewno Wam zasmakuje :)

      Usuń
  3. Takie wilgotne ciacha są najlepsze. Muszę przyznać, że nie łączyłam jeszcze bananów z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, ja robiłam to pierwszy raz i jestem zadowolona :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Dla mnie to też nowe połączenie, ale jakże smakowite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bon Appetit, muszę przyznać, że ten duet jest doskonały :)

      Usuń
  5. Ach wilgotne i mięciutkie!;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto babanowe uwielbiam, nigdy nie łączyłam go jeszcze z rabarbarem, ten zazwyczaj robię w kruszonce, ale warto spróbować wszystkiego :) Oddzielnie lubię bardzo, zobaczymy jak będzie razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marta, razem bardzo smacznie, zaskoczyło mnie to połączenie bardzo pozytywnie :)

      Usuń
  7. Tez robilam te ciacho, jest cudne! :)

    a Twoje zdjecia powalaja mnie na kolana ;-)

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, czyli zgadzasz się z mną, super :)

      Usuń
  8. Piękne ciasto i z pewnością pyszne! Mniam, rabarbar i banany - to musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, świetna mieszanka :)

      Usuń
  9. Uwielbiam chlebek bananowy, uwielbiam ciasta z rabarbarem, więc to ciasto na pewno mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuhu, gwarantuję, że tak :)

      Usuń
  10. uwielbiam tego rodzaju ciasta -zmiksuj, wymieszaj, piecz :) no i pyszne połączenie bananów z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, tez bardzo lubię takie przepisu, zawsze wychodzą :)

      Usuń
  11. Klasyczne bananowe ciasto z dodatkiem rabarbaru. W dodatku tak proste do zrobienia...trudno się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, to mnie właśnie skusiło :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect