Farfalle ze szparagami i miętowym pesto to posiłek złożony z prostych składników. Świeże szparagi i ulubiony makaron połączony z sosem na bazie świeżej mięty, ricotty, tartego parmezanu, doprawione czosnkiem i sokiem z cytryny. Miętowe pesto powinno być wykonane w ostatniej chwili przed podaniem, by utrzymało swój żywy zielony kolor. Przepis na tak podane szparagi znalazłam na stronie BBC GoodFood.
80 g mięty
250 g ricotty
25 g parmezanu
400 g makaronu
200 g zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Zmiksować razem listki mięty, ząbki czosnku, ricottę i tarty parmezanem, aż powstanie gładkie zielone pesto. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotować makaron według przepisu podanego na opakowaniu, na 3 minuty przed końcem gotowania, włożyć do garnka pokrojone szparagi. Całość odcedzić, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Makaron ze szparagami wymieszać z miętowym pesto, w razie potrzeby dodać wodę z gotowania makaronu. Doprawić i podawać.
Co za pyszny zestaw!
OdpowiedzUsuńChwalmy wiosnę pod niebiosa.
Amber, pasuje do zielonej kampanii :) Pozdrawiam
Usuńmmm, bardzo ciekawe połączenie: szparagi i mięta:) jestem zaintrygowana:))) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńGosiu, mnie bardzo pozytywnie zaskoczył smak, jest tylko jedna wada, intensywny kolor znika :) Pozdrawiam
UsuńHmmm...szparagi, ricotta i makaron...bajka!
OdpowiedzUsuńAngie, myślę, że z ryżem też byłoby smacznie :) Pozdrawiam
UsuńŚwietny pomysł z szparagi, na prawdę wart wykorzystania;)
OdpowiedzUsuńMalwinna, polecam :)
UsuńWspaniała zielona propozycja!
OdpowiedzUsuńAniu, pasuje do gry z zielone :)
UsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się, nawet bez pozwolenia;)
Magda, pozwolenia masz zawsze :) Buziaki!
UsuńMożna improwizować ile wlezie na bazie tego przepisy i wszytko będzie pycha!
OdpowiedzUsuńAniu, zgadzam się, doskonałe będzie do ryżu :)
UsuńSzparagi nie dla mnie ale bardzo ciekawie to u Ciebie wygląda!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)
Angelika, bardzo mi miło :) Pozdrawiam
UsuńPysznie musi smakować z tym miętowym dodatkiem:)
OdpowiedzUsuńMajana, jest super, ale jeden warunek, należy lubić mięte. Ja uwielbiam :)
Usuń