codzienność

sobota, 9 czerwca 2012

czosnkowe confit z tymiankiem


Przepyszne pieczone w oliwie świeże ząbki czosnku z dodatkiem plastrów cytryny i aromatycznego tymianku. Tak pieczony czosnek można spożywać od razu po upieczeniu lub przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Doskonale sprawdza się też w postaci pasty, wystarczy usunąć liście laurowe, plasterki cytryny i zmiksować do pożądanej konsystencji, odlewając przedtem część oliwy, którą można wykorzystać do innych celów. Czosnkowa pasta sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy na kanapkę, przepis na czosnkowe confit z tymiankiem pochodzi stąd.


30 ząbków czosnku
5 plastrów cytryny
2 liście laurowe
2 łyżki tymianku
1 łyżeczka soli
1 szklanka oliwy

Składniki włożyć do naczynia z pokrywką, przeznaczonego do pieczenia, lekko wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150º C na 30 minut. Po tym czasie składniki przemieszać i ponownie włożyć do piekarnika na następne 30 minut. Wyjąć, przestudzić, używać od razu albo usunąć liście laurowe i plastry cytryny, odlać część oliwy i zmiksować do pożądanej konsystencji. Przechowywać w lodówce.



19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię czosnkowe confit.
    Zwłaszcza z młodym czosnkiem.
    Nabrałam na nie chęci po Twoim poście.

    A tęcza przepiękna.
    Ja od tamtego roku nie mogę jej znaleźć.
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to moja pierwsza tęcza w tym roku, cudna :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamilo! Znam to confit, robiłam je z tego samego przepisu (jest też u mnie na blogu) i jest rzeczywiście przepyszne!
    Tęcza cudowna!
    Dobrego dnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, u Ciebie bardzo smakowicie podane :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ja nigdy czegoś takiego nie jadłam,więc chętnie bym spróbowała.
    Piękna tęcza!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Aga, bardzo smaczna czosnkowa pasta :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. ale cudna tecza! :)

    a Twoje confit musi byc mega czosnkowe ;-)

    buziaki ;&

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, tęcza jest cudowna, miło na nią patrzeć :) Ściskam!

      Usuń
  6. Wspaniałe to zdjęcie tęczy :) A czosnek uwielbiam, więc muszę zrobić takie confit.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda jak zapora przeciwwampirza :) Ale pewnie jest pyszne, bardzo lubię czosnek :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, po upieczeniu czosnek nie jest już taki bardzo czosnkowy, na takie małe wampirki :)

      Usuń
  8. jako miłośniczka czosnku, jestem pewna, że bardzo by mi smakowało taki confit! zapisuję do wypróbowania!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo smacznie :) koniecznie muszę spróbować, bo uwielbiam czosnek.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo tyle pyszności tu nagotowałaś podczas mojej nieobecności!:)
    Confit czosnkowe uwielbiam, a tak dawno go nie robiłam.
    Dzięki za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect