Moje idealne sobotnie śniadanie to drożdżowa chałka z rodzynkami, dżem jagodowy oraz dżem rabarbarowy z imbirem, miseczka truskawek i kawa z dodatkiem mleka. Chałka jest przepyszna, delikatna i bardzo mięciutka. Przepis na czeską chałkę z rodzynkami pochodzi z książki Daniela Leader "Local Breads".
210 g mleka
5 g suchych drożdży
2 żółtka
300 g maki pszennej
50 g masła
45 cukru
szczypta soli
50 g rodzynek
5 g suchych drożdży
2 żółtka
300 g maki pszennej
50 g masła
45 cukru
szczypta soli
50 g rodzynek
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrabiać ręcznie ciasto około 10 minut, powinno być dosyć luźne. Włożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 80 minut. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko podsypaną mąką i odgazować ciasto, czyli lekko je wyrobić, ciasto powinno stracić na objętości. Podzielić ciasto na trzy równe części, każdy kawałek lekko oprószyć mąką i rozwałkować w wałki. Trzy wałki połączyć ze sobą na końcu i zaplatać warkocz, końce założyć pod spód warkocza. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
1 jajko
20 g płatków migdałowych
Rozmącić jajko i posmarować nim chałkę, następnie posypać ją płatkami migdałowymi i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, aż chałka podwoi swą objętość. Nagrzać piekarnik do 200º C i piec chałkę, aż nabierze brązowego koloru.
Ładnie wypieczona:) Jeszcze nigdy nie widziałam chałki z migdałami:)
OdpowiedzUsuńGula, to moja pierwsza taka, a migdały doskonale do niej pasują :)
UsuńAż mi ślinka cieknie;)
OdpowiedzUsuńPyszna;)
Pozdrawiam
Agiatis
mojakulinarnaprzygoda-agiatis.blogspot.com
Agiatis, dziękuję, miło mi Ciebie gościć. Pozdrawiam
UsuńCudny zestaw- chałka i konfitura!
OdpowiedzUsuńIdealne śniadanie na weekend.
Amber, po takim śniadaniu miło dzień się zapowiada :) Pozdrawiam
UsuńChalka jest niesamowita- musze sie kiedys pokusic by zrobic taka na sniadanie. Ten dzem rabarbarowy mi sie podoba- no,ale ja to sobie moge tylko o rabarbarze pomarzyc ;) Szukalam,szukalm i nic:(
OdpowiedzUsuńAlizea, chałka jest bardzo smaczna, idealnie będzie smakowała z innymi dostępnymi konfiturami, o których ja mogę pomarzyć :)
UsuńHahahaha ! No to sie moze wymienimy konfiturami ?! Ja mam z czerwonych pomaranczy (wlasnej roboty) do oddania;))))
UsuńAlizea, to jest świetny pomysł :)
UsuńTo też moje wymarzone, idealne śniadanie!
OdpowiedzUsuńAniu, bardzo mi miło :)
Usuńtaka chałeczka musi być pyszna! Marze o tym, że kiedyś sama stanę na wysokości zadania i upiekę;)
OdpowiedzUsuńAtenka, to nie jest takie trudne, trzymam kciuki!
Usuńchałka z dżemem to jeden z moich smaków dzieciństwa:))) zatem: pyszną konfiturę mam i jeden duży sukces drożdżowy na koncie też już mam:) może czas to wykorzystać? :)
OdpowiedzUsuńGosiu, chałka warta by zaryzykować :)
UsuńPięknie wygląda! Do tego szklaneczka zimnego mleka i jest pysznie :)
OdpowiedzUsuńJustka, szklanka mleka jak najbardziej :) Pozdrawiam
Usuńjej, cudownie rumiana!
OdpowiedzUsuńKaś, dziękuję :)
UsuńPychunia:)
OdpowiedzUsuńJolu, dziękuję :)
UsuńMam słabość do chałek. Nie piekę ich i nie kupuję, bo potrafię sama zjeść dwie i nawet nie zauważyć :) Ślinka mi cieknie na widok Twojej.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, myślałam, że tylko ja tak mam. Pozdrawiam
UsuńChałki biorę w ciemno w każdej postaci...! Dziś nawet bułeczki upiekłam w kształcie chałek:). Dżemik rabarbarowy królował u mnie całkiem niedawno, ale jagody...??? Zjadłabym oj, zjadła takiego dżemik... Mrożone rozumiem...???
OdpowiedzUsuńEwelajna, konfitura z jagody kamczackiej, której teraz jest czas, bardzo obrodziła w tym roku w ogródku mamy. Pozdrawiam
Usuńjestem zachwycona Twoją chałką ;]
OdpowiedzUsuńKarmelitka, bardzo mi miło! Pozdrawiam
UsuńKamila, Twoja chalka jest piekna!
OdpowiedzUsuńChetnie wroce do jej pieczenia.
Pozdrawiam bardzo cieplo i dziekuje ze skorzystalas z przepisu:-)
Agnieszko, chałka jest doskonała, prawdziwa perełka! Dziękuję za przepis! Ściskam!
UsuńNo, tak jak wczesniej napisalam- pokusilam sie na chalke. Urzekla nas ! Dzieki za przepis:)
OdpowiedzUsuńAlizea, tak się cieszę, że Wam smakowała :)
Usuń