wtorek, 19 czerwca 2012

babeczki z truskawkami i bzowym lukrem


Smaczne, małe babeczki z truskawkami i bzowym lukrem. Lukier bzowy zrobiony na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i cukru pudru. Te puszyste babeczki dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


200 g mąki pszennej
150 g cukru
200 g masła
4 jajka
200 g truskawek
6 łyżek cukru pudru
Masło utrzeć na pianę, dodawać kolejno po jednym jajku i łyżce cukru, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodawać powoli mąkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem do 2/3 wysokości, na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Wstawić do nagrzanego do 180º C piekarnika i piec około 2o minut. Cukier puder przesiać do miski, dodać syrop i całość dokładnie wymieszać. Udekorować lukrem ostudzone babeczki.



28 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Kromcio, dziękuję i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. pysznie się prezentują:) ten lukier to z pewnością rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, lukier jest bardzo aromatyczny!

      Usuń
  3. Wspaniałe!
    I pomysł na lukier.
    Pyszne muszą być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, naprawdę są smaczne!

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Ewa, dziękuję, miło mi.

      Usuń
  5. uwielbiam oglądać takie małe słodkosci, a jeszcze bardziej - jeść!:D wyglądają cudnie. Musze wreszcie sama upiec jakieś muffinki z truskawkami, bo w tym sezonie jeszcze mi się to nie udało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atenka, koniecznie, szybciutkie do zrobienia :)

      Usuń
  6. Lukier Pierwsza Klasa:) A ostatnio córka się mnie pytała czy można jeść kwiaty:) Chyba czas najwyższy pokazać jej, że tak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, koniecznie, kwiatożercy mile widziani :)

      Usuń
  7. Brzmi fantastycznie..., tym bardziej, że jestem świeżo po produkcji "cydru" bzowego:). Babeczki prześliczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  8. bzowy lukier jest bardzo intrygujący.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieja, spróbuj koniecznie!

      Usuń
  9. Co za piękności! bajeczne, jak z zamku królewny:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, chyba spichlerza z myszami, hihihihi. Ściskam!

      Usuń
  10. Ten syrop musi smakować cudnie z babeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, małe coś a tak dużo zmienia :)

      Usuń
  11. Jakie piękne babeczki! no i ten lukier - super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, polecam. Ściskam!

      Usuń
  12. Tapenda
    Wspaniałe...zamawiamy:):) i pozdrawiamy!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, zamówienie przyjęte :)

      Usuń
  13. Mmmm, powzdycham sobię troszkę... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect